Ajankohtaista

6.10.2017

Seinäjokelainen Risteysasema valittiin parhaaksi kotiseutulehdeksi

Risteysasema-lehden toimituskunta on mielissään voitosta. Lehteä voi ostaa Seinäjoki-seurasta. Kuva: Tuija Ahola


Seinäjokelainen Risteysasema valittiin tänään vuoden parhaaksi kotiseutulehdeksi Suomen Kotiseutuliiton ensimmäistä kertaa järjestämässä kotiseutulehtikilpailussa. Risteysasema voitti kotiseutulehtikilpailussa 1–2 kertaa vuodessa ilmestyvien lehtien sarjan. Helsinkiläinen Kumposti voitti 3–6 kertaa ilmestyvien lehtien sarjan ja joensuulainen Heili Karjalasta yli 6 kertaa ilmestyvien lehtien sarjan.  Kunniamaininnan sai stadilainen Tsilari. Vuoden kotiseutulehtijuttu on toimittaja Kari Varvikon helsinkiläisessä Hermanni-Vallila-lehdessä julkaistu juttu Hermannin sähkötön kaupunkisissi. Voittajat palkittiin Turun Kirjamessuilla 6. lokakuuta.

Risteysasema voitti kotiseutulehtikilpailussa 1–2 kertaa vuodessa ilmestyvien lehtien sarjan. Kilpailuraadin mukaan Seinäjoella ilmestyvä, viiden kotiseutu- ja perinnetyötä tekevän yhdistyksen (Alvariania ry, Seinäjoki-seura ry, Etelä-Pohjanmaan Naisklubi, Suomalaisen tangon Satumaa ry sekä Seinäjoen lyseoseura) yhdessä perustama lehti on sisällöltään monipuolinen, tuhti lukupaketti ja laajasta tekijäporukasta huolimatta yhtenäinen kokonaisuus. Lehti on uusi ja uudelta pohjalta tehty, mutta tekijät ovat miettineet tarkkaan lehden tehtävän ja pohtineet kotiseutulehden funktiotakin. Raati kiitteli lisäksi lehden hyvää kieltä ja tyylikästä taittoa.

Etelä-Pohjanmaan liitto onnittelee voittajaa!

 

Lue Suomen Kotiseutuliiton tiedote täältä >>

 

 

0 kommenttia
28.09.2017

Tule keskustelemaan EU:n ja Etelä-Pohjanmaan yhteisistä haasteista!

Euroopan komission valkoinen kirja ja sitä seuranneet pohdinta-asiakirjat ovat virittäneet keskustelua eri puolilla Eurooppaa mm. talous- ja rahaliiton syventämisestä, sosiaalisesta ulottuvuudesta ja globalisaation hallinnasta. Odotuksia on paljon, niin myös epäilyjä. Millaisen unionin me suomalaiset ja eteläpohjalaiset haluamme? Tule mukaan rakentamaan tulevaisuutta alueelliseen keskustelutilaisuuteen!

Etelä-Pohjanmaan liitto, Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus ja Seinäjoen kaupunki järjestävät yhteistyössä keskustelutilaisuuden aiheesta ”EU:n ja Etelä-Pohjanmaan yhteiset haasteet – mistä ratkaisut löytyvät ja millaisia ratkaisuja Etelä-Pohjanmaa voi tarjota?"

Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 11.10.2017 klo 8:30-14 Kirkonkrannin audiotoriossa Seinäjoella.

Tapahtumassa pohditaan yhdessä Euroopan unionin tulevaisuuden näkymiä sekä Suomen ja Etelä-Pohjanmaan asemaa muuttuvassa unionissa.

Tapahtuma on osa eri puolilla Suomea järjestettäviä alueellisia keskustelutilaisuuksia, jotka järjestetään samanaikaisesti kansallisen ”Millaisen EU:n haluamme? – Muuttuva unioni ja sen uudet ytimet” –tapahtuman kanssa. Paikallisissa tilaisuuksissa seurataan kansallisen Helsingissä järjestettävän seminaarin keskustelua suorana lähetyksenä, minkä jälkeen keskustelua jatketaan alueellisesti luoden näkökulmia ja kannanottoja Euroopan komissiolle eteenpäin välitettäväksi.

Keskustelun teemat linkittyvät Euroopan komission maaliskuussa julkaisemaan valkoiseen kirjaan EU:n tulevaisuudesta sekä sitä seuranneisiin pohdinta-asiakirjoihin talous- ja rahaliiton syventämisestä, sosiaalisesta ulottuvuudesta ja globalisaation hallinnasta. Alueellisissa keskusteluissa jakaannutaan teemakohtaisiin ryhmiin, joita alustavat aihepiirien asiantuntijat. Yhteisen alustuksen työryhmien teemoista pitää tutkimusjohtaja Juha Alarinta Seinäjoen yliopistokeskuksesta.

Haastamme kaikki alueemme asukkaat ja toimijat keskustelemaan ja kertomaan oman näkemyksensä siitä, millaisena Euroopan unionin tulevaisuus sekä Etelä-Pohjanmaan rooli näyttäytyvät, kun ratkaisuja unionin yhteisiin haasteisiin etsitään. Tilaisuuden kautta maakunnallamme on mahdollisuus tuoda oma äänensä kuuluviin tärkeässä koko unionin laajuisessa keskustelussa.

Tapahtuman tarkempi ohjelma löytyy täältä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja se päättyy yhteiseen lounaaseen.

Tapahtuma on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittautumisaika on päättynyt.


Tervetuloa!

Lisätiedot:

Marjatta Eväsoja
Kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja
Etelä-Pohjanmaan liitto
marjatta.evasoja@etela-pohjanmaa.fi

Hanna Meriläinen
Projektikoordinaattori
Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus
hanna.merilainen@etela-pohjanmaa.fi

Erkki Välimäki
Elinvoimajohtaja
Seinäjoen Kaupunki
erkki.valimaki@seinajoki.fi


Taustapaperit:

Komission valkoinen kirja Euroopan tulevaisuudesta

Viiden puheenjohtajan raportti

Globalisaatio

EMU

Sosiaalinen ulottuvuus

 

 

0 kommenttia
28.09.2017

Maakuntaohjelman luonnos nähtävillä

Maakuntaohjelma on maakunnan poliittinen kannanotto keskipitkän aikavälin kehityksen tavoitteista. Ohjelman on tarkoitus ohjata alueen kehittämiseksi tehtäviä valintoja. Maakuntaohjelman aikajänne ulottuu vuoteen 2021 saakka. Pitkän tähtäimen tavoitteiden osalta on tarkoitus nojautua maakuntastrategian maakuntasuunnitelmaosioon, jossa skenaario- ja tavoiteasetanta ulottuu vuoteen 2040 saakka. Lisäksi hyödynnetään Etelä-Pohjanmaan rakennemallityön tuloksia.

Maakuntaohjelmaluonnos ja sen ympäristöselostusluonnos ovat nähtäville 29.9.–31.10.2017 välisen ajan.

Maakuntahallitus käsittelee saadut lausunnot ja niiden vastineet sekä hyväksyy osaltaan maakuntaohjelman ja sen ympäristöselostuksen kokouksessaan 20.11.2017. Maakuntavaltuuston hyväksymiskäsittelyssä maakuntaohjelma ja sen ympäristöselostus ovat 4.12.2017.

Tutustu maakuntaohjelmaan täällä >>

Palautetta ohjelmaluonnoksesta voi lähettää joko sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@etela-pohjanmaa.fi tai postitse osoitteeseen Etelä-Pohjanmaan liitto, PL 109, 60101 Seinäjoki.

0 kommenttia
28.09.2017

Seuraa verkossa eteläpohjalaisuuden juhlaseminaaria!

 

Maakuntajohtaja Asko Peltolan tulevan 60-vuotissyntymäpäivän johdosta Etelä-Pohjanmaan liitto järjestää perjantaina 29.9.2017 klo 13–15 eteläpohjalaisuuden juhlaseminaarin.  

Seminaarissa eteläpohjalaisuudesta ja suhteestaan siihen kertovat tutkija Teppo Ylitalo, toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, tiedotuspäällikkö Marjo Timonen, piispa emeritus Jorma Laulaja ja toimittaja Anne Flinkkilä.

Seminaarin live-lähetystä voi seurata Etelä-Pohjanmaan liiton Facebook-sivuilla osoitteessa https://www.facebook.com/epliitto

Lähetyksen seuraaminen ei edellytä Facebook-profiilin omistamista.

Videon on katsottavissa myöhemminkin liiton Facebook-sivuilla.

0 kommenttia
27.09.2017

Kansainvälinen kiertotaloushanke kokosi kiertotalousasiantuntijoita Etelä-Pohjanmaalle

Pk-yritysten kiertotaloutta edistävän CESME-hankkeen kansainvälinen partneritapaaminen järjestettiin Etelä-Pohjanmaalla viime viikolla (20.–21.9.2017). Päivien aikana kokoustettiin paitsi projektiasioissa tutustuttiin myös hyviin eteläpohjalaisiin kiertotalouskäytäntöihin.  Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistui yhteensä 25 vierasta kuudesta eri Euroopan maasta (Bulgaria, Kreikka, Italia, Suomi, Tanska ja Wales).

Keskiviikkona 20.9. projektiryhmä kokoontui Seinäjoella, Marttilan Tallin kokoustiloissa. Kokouspäivän avasi Etelä-Pohjanmaan liiton kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja. Tervetuliaispuheessaan Eväsoja kertoi vieraille paitsi Etelä-Pohjanmaasta, rohkaisi partnereita pohtimaan vierailun aikana myös mahdollisia tulevia yhteistyökuvioita.

Marjatta Eväsoja

Etelä-Pohjanmaan liiton kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja toivotti vieraat tervetulleiksi Etelä-Pohjanmaalle.

Etelä-Pohjanmaalla järjestetty tapaaminen oli viimeinen projektin aktiivivaiheessa järjestettävä tapaaminen ja siksi myös ajatusten vaihto tulevista toimenpiteistä ja mahdollisista yhteistyökuvioista oli tarpeellista. Keskiviikon kokouspäivän asialistalla tämä näkyi myös selkeästi. Keskeisiä aiheita päivän aikana olivat mm. hankkeen aikana työstettävän kiertotalousoppaan loppuun saattaminen, kunkin alueen toimintasuunnitelmien työvaiheiden esittely sekä pk-yritysten vihreän profiilin arviointiin kehitetyn työkalun testaamisen tulokset.  Päivän päätteeksi pidettiin vielä hankkeen ohjausryhmän kokous.

Torstaina vierailtiin eteläpohjalaisissa yrityksissä

Torstaina vuorossa oli tutustumispäivä Etelä-Pohjanmaan yrityksiin.  Vierailukohteiksi valikoitui neljä pk-yritystä, jotka toteuttavat kiertotaloutta toiminnassaan esimerkillisesti. Ensimmäisenä vierailukohteena oli Lakeuden Ympäristöhuollon Teräsmäen jätteenkäsittelylaitos. Siellä esittelykohteena oli erityisesti heidän moderni optinen lajittelujärjestelmä, joka lajittelee muun muassa kahdeksaa eri muovityyppiä ja neljää eri pahvityyppiä.

Ylistarosta matkaa jatkettiin Lapualle, Lapuan Perunan tehtaalle, jossa toimitusjohtaja Ossi Paakki esitteli ryhmälle yrityksen aikaansaannoksiaan tärkkelyksen valmistuksesta ylijäävien sivutuotteiden jalostamisessa.

– Tärkkelyksen valmistusprosessissa noin 19 prosenttia perunasta on tärkkelystä ja loput on sivutuotetta. Sivutuotteista suurin osa on perunan solunestettä, jonka olemme aiemmin hyödyntäneet lannoitteena lähiseudun pelloilla ja Lapuan Peruna on maksanut levityksen. Viime vuosien kehitystyön ja haihdutuslaitteistoon tehtyjen investointien ansiosta olemme pystyneet jalostamaan solunesteestä väkevöityä lannoitetta ja eläimille soveltuvaa rehua. Olemme pystyneet muuttamaan siis aiemman kuluerän, meille liikevaihtoa tuottavaksi tuotteeksi, kertoo toimitusjohtaja Ossi Paakki, Lapuan Peruna Oy:stä.

 OssiPaakki

 Lapuan Perunan toimitusjohtaja Ossi Paakki selittää vieraille tärkkelyksen tuotantoprosessia ja kuinka yritys hyödyntää prosessista syntyviä sivutuotteita.

Kolmas vierailukohde oli Vimpelissä, jossa ryhmä tutustui muovialan yritykseen Plastec Finlandiin. Yritys on tuottanut muovituotteita ruiskuvalumenetelmällä yli 30 vuotta. Viime vuosina yritys on alkanut valmistaa muovi-puukuitu komposiittituotteita, joissa kierrätetty materiaali voi olla 40–50 % käytetystä raakamateriaalista.

Päivän viimeinen vierailukohde oli puutuotealan yritys Kohiwood Oy, joka sijaitsee Soinin kunnassa. Yrityksellä on oma saha, jonka tuotannosta noin puolet jatkojalostetaan yhtiön omassa tehtaassa liimalevyksi. Yritys on etsinyt aktiivisesti ratkaisuja lisätä tuotteidensa kierrätystä ja sivuvirtojen hyödyntämistä. Tällä hetkellä yritys kierrättää lähes kaikki tuotannossa syntyvät sivuvirrat. Saha tuottaa päivässä noin 200 m³ kuorta, joka käytetään osittain biopolttoaineena omassa tehtaassa ja osittain myydään muihin energialaitoksiin. Prosessissa muodostuu päivittäin myös noin 1000 m³ lastuja, jotka myydään paperiteollisuuden raaka-aineeksi sekä 150 m³ sahanpurua, joka käytetään pellettien valmistamiseen ja biopolttoaineena yhtiön omassa voimalaitoksessa.     

Kaksipäiväinen vierailu oli kaiken kaikkiaan tapahtumarikas ja antoisa. Vierailijat vaikuttivat olevan tyytyväisiä järjestelyihin ja jokaiselle löytyi jotain kiinnostavaa myös vierailukohteista. Järjestäjät saivat hyvää palautetta myös hankkeen projektipäälliköltä:

– Partneritapaamisemme Etelä-Pohjanmaalla on ollut erittäin mielenkiintoinen ja antoisa. Olemme vierailleet useassa kiertotaloutta esimerkillisesti hyödyntävässä yrityksessä. Vierailut ovat olleet suuri inspiraatio meille kaikille ja nyt onkin aika lähteä kotiin näiden uusien oivallusten kanssa ja miettiä, kuinka niitä voidaan hyödyntää omissa yrityksissämme, kiittää hankkeen projektipäällikkö Jane Ribergaard Holm Pohjois-Tanskan elinkeinojen kehittämiskeskuksesta.

Partneritapaamisen järjestäjinä toimivat hankkeen eteläpohjalaiset partnerit Etelä-Pohjanmaan liitto ja Järvi-Pohjanmaan yrityspalvelu Oy.

Tietoa hankkeesta

Etelä-Pohjanmaan liitto ja Järvi-Pohjanmaan yrityspalvelu Oy ovat mukana CESME (Circular Economy for SMEs) -hankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja pk-yritysten kiertotalouteen siirtymiseksi. Kyseessä on kansainvälinen Interreg Europe -ohjelmasta rahoitettu hanke, jossa on mukana partnerialueita kuudesta eri maasta (Bulgaria, Italia, Kreikka, Suomi, Tanska, Wales). 

Hanke on nelivuotinen jakautuen kahteen vaiheeseen. Ensimmäinen vaihe (1.4.2016-31.3.2018) on aktiivinen hankevaihe, jonka aikana tutustutaan toisten alueiden hyviin käytäntöihin, pohditaan niiden soveltamismahdollisuuksia alueelle sekä luodaan alueellinen toimintasuunnitelma sekä kiertotalousopas pk-yrityksille. Toinen vaihe (1.4.2018-31.3.2020) on niin kutsuttu monitorointivaihe, jossa toteutetaan toimintasuunnitelmaan kirjattuja toimenpiteitä sekä tarkastellaan niiden toteutumista. Lisää tietoa hankkeen englannin kielisiltä nettisivuilta täältä.

 

Teksti: Hanna Meriläinen ja Virpi Palomäki

Kuvat: Vesa Alanko-Luopa, Juha Lehtineva ja Hanna Meriläinen

 

Lisätiedot:

Projektikoordinaattori Hanna Meriläinen, Etelä-Pohjanmaan liitto
040 0241 813, hanna.merilainen@etela-pohjanmaa.fi

Toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu
044 4659 380, vesa.alanko-luopa@jpyp.fi

 

 

0 kommenttia
22.09.2017

Etelä-Pohjanmaan kuituverkko kiinnostaa maailmalla

Seinäjoelle saapui 18. syyskuuta delegaatio Pohjois-Irlannin Derrystä tarkoituksenaan tutustua EP:n alueen toiminnassa oleviin kuituverkkoihin. Viiden hengen vierailijaryhmä koostui Derryn ja Strabanen alueen paikallisista päättäjistä sekä Irlannin ERNACT-verkoston projektipäälliköstä. Etelä-Pohjanmaan liitto isännöi vierailua Seinäjoella, Kuusiokunnissa ja Suupohjassa.

Maanantaina ryhmä vieraili Kauhajoella kuulemassa Suupohjan kuituverkon rakentamisvaiheista sekä kuidun päälle toteutetuista palveluista. Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän järjestämässä tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa kuidun merkitystä paikallisten yritysten sekä kuntahallinnon näkökulmasta. Päivän päätteeksi vieraat saivat testata myös Oculus Rift -virtuaalilaseja ja uppoutua hetkeksi 3D-maailmaan.

Tiistaina 19. syykuuta ryhmä vieraili Kuusiokunnissa Alavudella tutustumassa Kuuskaista Oy:n toimintaan, kaupungintalolla sijaitsevaan etäpalvelupisteeseen sekä Teknologiakeskus Fasadissa olevaan yritystoimintaan. Iltapäiväksi Alavudelta palattiin Seinäjoelle, jossa vieraille esiteltiin EPTEK ry:n toimintaa sekä terveysteknologiaa esille tuovaa Nordic Telemedicine Centeriä. Viimeisenä tutustumiskohteena vieraille esiteltiin Seinäjoen Apila-kirjastoa sekä Aalto-keskusta.

Etelä-Pohjanmaan liitto, Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä sekä ERNACT ovat kaikki partnereita kansainvälisessä ERUDITE-hankkeessa, joka tähtää maaseutu- ja kaupunkialueiden digitaalisten valmiuksien parantamiseen EU:n alueella.

- Vierailu sujui erittäin mukavissa ja lämminhenkisissä merkeissä. Vieraat vaikuttivat erittäin tyytyväisiltä päivien ohjelmaan ja olivat aidosti vaikuttuneita siitä, kuinka hyvät verkkoyhteydet Etelä-Pohjanmaan maaseudulla sijaitsee ja kuinka olemme niitä myös pystyneet hyödyntämään. Etelä-Pohjanmaa tunnetaan Euroopassa kuituverkkoasioiden edelläkävijänä ja ERNACT-verkoston kautta jatkamme työtä tämän tunnettuuden lisäämiseksi, toteaa Marjatta Eväsoja Etelä-Pohjanmaan liitosta.

ERNACT -verkoston projektipäällikön Jose Manuel San Emeterion mietteet olivat vierailusta samanlaiset:

- Haluamme kiittää verkostomme partneria Etelä-Pohjanmaan liittoa mahdollisuudesta nähdä läheltä, kuinka nopeat kuituverkkoyhteydet toimivat maaseutualueillanne. Suupohjan kokemukset toimivat äärimmäisen hyvänä esimerkkinä vastata myös Derry & Strabane -alueen haasteisiin. On ollut myös positiivista nähdä miten monenlaisia palveluja alueellanne on käynnissä ja kuinka olette maksimoineet valokuituverkkojen hyödyt maaseudun kehittämisessä, kiittää Jose Manuel San Emeterio ERNACT-verkostosta.

Lisätiedot:

Marjatta Eväsoja                     
Kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja       
Etelä-Pohjanmaan liitto
marjatta.evasoja(at)etela-pohjanmaa.fi
040 529 6046                                                               


Teksti: Hanna Meriläinen ja Hanna Hirsimäki            Kuva: Susanna Anttila

0 kommenttia
20.09.2017

Äänestä Vuoden nuorta taiteilijaa verkossa!

Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto on järjestänyt kolmannen kerran Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun. Kilpailu julkistettiin keväällä 2017 ja hakuaika päättyi 31.7.2017.  

Kilpailuun tuli 10 osallistujaa. Näistä tuomaristo valitsi neljä finalistia, jotka ovat Heidi Katajamäki, Jaana Maijala, Jukka Nokua ja Mervi Patala.


Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017 -finalistit (vas.) Jukka Nokua, Jaana Maijala, Heidi Katajamäki ja Mervi Patala.

 

Yleisöäänestyksessä eniten ääniä saanut taiteilija on yleisön suosikki. Äänestysaika on 21.9.–27.10.2017. Tuomariston valitsema Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija ja yleisön suosikki julkistetaan 2.11.2017 Etelä-Pohjanmaan maakuntajuhlan yhteydessä.  

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017 saa palkinnoksi yhden kuukauden residenssimahdollisuuden Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseon residenssissä Alajärvellä, näyttelyn Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseolla, näyttelykatalogin ja nettinäyttelyn Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuurisivustolla kolmen kuukauden ajan. 

Yleisön suosikki saa palkinnoksi oman nettinäyttelyn Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuurisivustolla kolmeksi kuukaudeksi.

TUTUSTU TAITEILIJOIDEN TÖIHIN JA ÄÄNESTÄ OMAA SUOSIKKIASI TÄÄLLÄ >>

1 kommenttia
20.09.2017

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017 finalistit on valittu

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun on suunnitellut ja järjestää Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto. Kilpailu järjestetään nyt kolmannen kerran. Kilpailu julkistettiin keväällä 2017 ja hakuaika päättyi 31.7.2017. 

– Kilpailun avulla pyritään nostamaan kuvataiteen profiilia ja asemaa maakunnassa, antamaan nostetta ja julkisuutta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuomaan esille uusia nuoria eteläpohjalaisia kuvataiteilijoita, kertoo kehittämissuunnittelija Tuija Ahola Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Kilpailuun osallistujia oli yhteensä 10. Näistä tuomaristo valitsi neljä finalistia, jotka ovat Heidi Katajamäki, Jaana Maijala, Jukka Nokua ja Mervi Patala.


Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017 -finalistit (vas.) Jukka Nokua, Jaana Maijala, Heidi Katajamäki ja Mervi Patala.

 

Mukana uudenlaisia teoksia

– Kilpailijat ovat matkassa jälleen melko perinteisin menetelmin. Mutta joukossa oli jo selkeästi myös uudenlaista ilmaisua, vaikka veistokset ja videot puuttuivat edelleen. Finaalinelikko on erittäin tasokas ja he kaikki ansaitsevat paikkansa finaalissa, toteaa kilpailun tuomaristoon kuuluva vs. museotoimenjohtaja Elina Alkio Nelimarkka-museosta.

Seuraavassa on finalistien lyhyet esittelyt:

Heidi Katajamäki on 1990 Seinäjoella syntynyt, Lahdessa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija (AMK). Hänen teoksensa ovat installaatioita ja seinäpiirroksia (hiili ja gesso kankaalle ja suoraan seinään). www.heidikatajamaki.wordpress.com

Jaana Maijala on 1984 Ylistarossa syntynyt ja siellä asuva ja työskentelevä taiteen maisteri. Hänen teoksissaan yhdistyvät valokuva ja piirustus. https://jaanamaijala.tumblr.com/

Jukka Nokua on 1991 Kauhavalla syntynyt kuvataiteen opiskelija, joka opiskelee Kankaanpään taidekoulussa neljättä vuotta. Hänen työnsä ovat maalauksia. https://jukkanokua.wordpress.com/

Mervi Patala on 1982 Peräseinäjoella syntynyt, Turussa asuva kuvataiteilija (AMK) ja filosofian maisteri. Teokset ovat akvarelleja. www.mervipatala.com

Yleisöäänestys aukeaa tällä viikolla

Torstaina 21. syyskuuta alkaen yleisöllä on mahdollisuus äänestää oma suosikkinsa netissä. Taiteilijoiden töiden esittely ja linkki äänestykseen löytyy Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuurisivustolta osoitteesta http://www.epliitto.fi/vuoden_nuori_taiteilija. Äänestys on auki 27. lokakuuta saakka.

Voittaja sekä yleisön suosikki julkistetaan 2. marraskuuta järjestettävässä maakuntajuhlassa Seinäjoella.

Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto ja kilpailun säännöt

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun tuomaristoon ovat kuuluneet vs. museotoimenjohtaja Elina Alkio Nelimarkka-museosta, museolehtori Kirsi-Maria Tuomisto Lapuan taidemuseosta, näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen Seinäjoen taidehallista ja Pohjalaisen taiteilijaliiton puheenjohtaja Paula Blåfield ja sihteerinä kehittämissuunnittelija Tuija Ahola Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkostoon on kutsuttu mukaan maakunnan taidemuseot ja näyttelygalleriat, joilla on säännöllistä ympärivuotista näyttelytoimintaa. Kuvataideverkostoon kuuluvat seuraavat toimijat: Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo - Nelimarkka-museo Alajärveltä, Lapuan Taidemuseo ja Patruunagalleria Lapualta, Seinäjoen taidehalli, Varikkogalleria Seinäjoelta, Taidekeskus Harri Alavudelta, Kauhajoen Hella-galleria, Pirkanpohjan taidekeskus Ähtäristä, Pohjanmaan valokuvakeskus Lapualta ja Etelä-Pohjanmaan liitto.

Kilpailun tulevaisuus

Kilpailun tulevaisuus on vielä avoin. Kilpailu järjestetään jatkossa luultavasti kahden tai kolmen vuoden välein. Ensi vuonna kilpailua ei järjestetä, mutta Seinäjoen taidehallilla järjestetään kolmen kilpailuvuoden finalistien yhteisnäyttely 10.11.2018–27.1.2019.

Lisätietoa kilpailusta löytyy osoitteesta http://www.epliitto.fi/vuoden_nuori_taiteilija

0 kommenttia
7.09.2017

EU-uutiskirje 4/2017

Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen vuoden neljäs uutiskirje on nyt julkaistu. Uutiskirjeessä katseet on käännetty etenkin tulevaan syksyyn ja vähän seuraavaan vuoteenkin.

Nykyinen sekä aiemmat uutiskirjeet ovat luettavissa täältä.

Antoisia lukuhetkiä!

 

0 kommenttia
4.09.2017

Ennätysmäärä ilmiantoja vuoden eteläpohjalaiseksi johtajaksi

Vuoden johtaja julkistetaan Hyvän johtamisen foorumissa 28. syyskuuta

Vuoden 2017 eteläpohjalaiseksi johtajaksi on ilmiannettu 48 eri henkilöä. Ilmiantajia on 80 eli sama henkilö on saattanut saada useampia ilmiantoja. Ilmiannetuista 37 on yrityksistä ja 11 julkisorganisaatioista. Naisia vuoden johtajakandidaateista on 9 ja miehiä 39. Vuoden eteläpohjalainen johtaja julkistetaan Hyvän johtamisen foorumissa Seinäjoki Areenassa 28. syyskuuta.

- Viime ja edellisenä vuonna ilmiannettiin kumpanakin 35 eri ihmistä. Ilmiantojen määrän selkeä kasvu osoittaa, että teema on vakiinnuttanut asemansa alueellamme. Upeaa, että yhä useampi näkee johtamisen tärkeyden ja on myös halunnut ilmiantaa eli suositella omaa esimiestään tai kollegaansa, Hyvän johtamisen foorumin ohjausryhmän puheenjohtaja Markku Haapasalmi iloitsee.

- On innostavaa lukea ilmiantajien kirjaamia perusteluita, miksi heidän ehdottamansa henkilö tulisi valita.

Tässä muutamia nostoja ilmiannettujen nimiä paljastamatta:

”Miellyttävä, inspiroiva ja henkilökuntaa motivoiva ja kunnioittava johtaja. Ei pelkää tehdä nopeita päätöksiä ja tarttua toimeen. Hän saa aikaan tuloksia luottamalla alaisiinsa, antaa valtaa ja vastuuta sopivassa suhteessa ja tukea silloin, kun sitä tarvitaan.”

”Reilu, oikeudenmukainen, ja luottaa alaisiinsa 110%. Haluaa antaa vastuuta ja tilaa kasvaa. Johtaa myös esimerkillä ja tarttuu itse aina tarvittaessa hommiin.”

”Hän auttaa johdettaviaan kehittymään. Antaa sopivasti vapauksia ja tilaa valita oma suunta, mutta on kuitenkin vaativa. Hän myös johtaa esimerkillä sekä henkilökohtaisesti, ei sähköpostilla ja itse sovituista asioista luistaen.”

Viime vuonna vuoden johtajaksi valittiin seinäjokelainen K-Rautakauppias Iiro Takala, sitä edellisenä vuonna Härmän Kuntokeskuksen johtaja Jan-Erik Hagfors. Kunniamaininnan sai kaksi vuotta sitten seinäjokelaisen Rauhala Yhtiöiden toimitusjohtaja Mika Hakanpää ja viime vuonna kauhavalaisen Safetorin johtokaksikko Tuomo Kamppinen ja Hannes Mäkipernaa.

Hyvän johtamisen foorumin ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Seinäjoki Areenassa järjestettävään foorumiin odotetaan tänä vuonna 200:aa osallistujaa. Foorumissa esiintyvät Suomen ainut myynnin johtamisen professori Petri Parvinen, Pelolla johtaminen on perseestä –kirjan draamatiimi Maarika Mayryn johdolla sekä vuoden johtaja Iiro Takala.

Hyvän johtamisen foorumia toteuttavat yhteistyössä Into Seinäjoki Oy, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ry, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari, Etelä-Pohjanmaan liitto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoen yliopistokeskus, Suomen Yrittäjäopisto, Sedu, Kuortaneen urheiluopisto ja BSTR Luova Konttori Oy. Tänä vuonna kumppanina on 110-vuotisjuhlaansa viettävä Ilkka-Yhtymä Oyj.

www.hyvajohtaminen.fi

Lisätietoja: Markku Haapasalmi, puh. 0400 677 211

« Edelliset 10

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös