Tiedotteet

15.08.2017

Suomi 100: Yhdessä-viikonloppuna satoja tapahtumia

Suomen juhlavuotta vietetään sadoin tapahtumin Yhdessä-viikonloppuna 25.–27.8.

 

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema yhdessä on synnyttänyt suomalaisissa ennennäkemättömän innostuksen yhteiseen tekemiseen. Yhdessä-viikonloppuna 25.–27.8. Suomessa ja maailmalla on luvassa useita satoja Suomi 100 -tapahtumia, jotka suomalaiset ja Suomen ystävät ovat yhdessä rakentaneet toinen toisilleen. Yhdessä-viikonloppuna suomalaisten toivotaan olevan mahdollisimman paljon yhdessä.

Yhdessä-viikonlopusta käynnistyy juhlavuoden elämyksellinen syksy kohti satavuotiaan syntymäpäivää joulukuussa. Viikonlopusta on myös 100 päivää sataan eli se aloittaa 100 päivän jakson itsenäisyyspäivään.

− Osa Yhdessä-viikonlopun tapahtumista on erityisesti tähän ajankohtaan suunniteltuja, osa vuosittain toistuvia, mutta tällä kertaa Suomi 100 -teemalla toteutettavia, kertoo Etelä-Pohjanmaan liiton Suomi 100 -aluekoordinaattori Tuija Ahola.

Koko Suomen kattavia tempauksia

Kukaan ei syö yksin, kun Suomi juhlii Maailman suurimpia kyläjuhlia. Maailman suurimmat kyläjuhlat ovat koko maan halki levittäytyvä tapahtuma, jossa sadat tekijät ympäri Suomea luovat oman näköisiään kyläjuhlia. Luvassa on pieniä paikallisia ja suuria valtakunnallisia tapahtumia: kansallispuistoissa, taivaan alla, varuskunnissa, kouluissa ja ravintoloissa.

− Jokainen voi järjestää juhlat itse tai yhdessä jonkun kanssa tai nauttia jo valmiiksi katetusta pöydästä, vinkkaa Ahola.

Valtakunnallisesti näkyvimpiä on Suomen Luonnon päivä lauantaina 26. elokuuta, jolloin koko maassa liputetaan ensi kertaa Suomen luonnolle ja kaikissa Suomen kansallispuistoissa kajahtaa kuorolaulu. Suomen Luonnon päivänä vietetään myös Marttojen valtakunnallista sienipäivää. Päivän aikana koulutetut sienineuvojat tutustuttavat kansalaisia ruokasieniin, näköislajeihin ja myrkkysieniin sekä antavat vinkkejä sieniruokien valmistamiseen sekä sienien säilöntään. Marttojen sienipäivä järjestetään ainakin Seinäjoella.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) juhlistaa Suomen 100 -vuotista itsenäisyyttä ILMI 2017 -yhteisharjoituksilla, joihin odotetaan osallistuvan yli 1 000 koulutettua vapaaehtoista. Harjoituksia järjestetään ympäri Suomen mm. Kauhavalla, Oulussa, Saariselällä ja Tampereella. Harjoituksien aiheina ovat mm. kadonneiden etsintä, evakuointi, ensihuolto ja viestitoiminta.

Lukuisia paikallisia tapahtumia

Myös Etelä-Pohjanmaalla on tarjolla lukuisia pienempiä ja isompia tapahtumia Yhdessä-viikonloppuna.

Luonnon päivää vietetään myös Lapualla, jolloin Simpsiöllä voi kuulla kuorojen laulua ja samalla paistaa makkaraa tai askarrella vaikka käpylehmiä. Illan hämärtyessä bongataan lepakoita.

Isonkyrön Lehmäjoella syödään yhdessä ja kokoonnutaan yhteiselle peltopiknikille lauantaina.

Törnävän museoalueella Seinäjoella järjestetään Yhdessä-viikonloppuna perinteiset Östermyra-päivät. Ohjelmassa on mm. museon avoimet ovet, historiaan innostavaa työpajatoimintaa sekä opastettuja kierroksia museoalueella.

Lappajärvellä juhlitaan lauantaina puolestaan venetsialaisia eli mökkikauden päättäjäisiä Suomi 100 -teemalla. Päivän aikana on luvassa mm. takaperinjuoksun 100 metrin SM-kisat, lastennäytelmä, yhteislaulua, taidetyöpajoja, sata saunaa ja ilotulitus.

Teuvalla on lauantaina Lauri Ingmanin syntymäpaikan muistokiven paljastus ja Ingman-seminaari. Lauri Ingman oli itsenäisen Suomen ensimmäisen pääministeri, ja 30-luvulla hän toimi myös arkkipiispana.

 Yhdessä-viikonlopun ohjelmatietoa on koottu osoitteeseen http://suomifinland100.fi/yhdessa-viikonloppu/.

Alueellisia tapahtumia löytyy Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenterista osoitteesta www.epkalenteri.fi.

0 kommenttia
5.07.2017

Tiedote sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä Etelä-Pohjanmaalla

Maan hallitus päätti 5.7.2017, että sote- ja maakuntauudistuksen voimaantuloa lykätään vuodella. Uudet maakunnat aloittavat toimintansa vuoden 2020 alussa. Samalla myös maakuntavaalit siirtyvät tammikuulta ensi vuoden lokakuulle.

Aikataulun lykkääntyminen antaa mahdollisuuden rauhallisempaan valmisteluun, mikä on tervetullutta. Uusi Etelä-Pohjanmaa saa aloittaa toimintansa vakaammalta pohjalta. Myös henkilöstön asemaa ja muutoksia pystytään nyt selvittämään paremmin kuin aiemmassa aikataulussa.

Päätösten tultua vasta äskettäin julkisiksi on vielä mahdotonta sanoa, miten ne vaikuttavat maakunnassamme tapahtuvaan valmisteluun. Valmistelukoneisto oli viritetty sen mukaisesti, että kaikki on kunnossa 1.1.2019. Nyt saatiin yllättäen vuosi ”lisäaikaa”.

Koska heinäkuu on joka tapauksessa suurimmalle osalle meistä lomakuukausi, maakunnallisia päätöksiä valmisteluun tulevista muutoksista ei tämän kuun aikana tehtäne. Elokuulla Etelä-Pohjanmaan vastuuvalmistelutehtäviin valitut sekä eri päätöksentekoelimet kokoontuvat rauhassa pohtimaan uutta tilannetta.

Oman käsitykseni mukaan tavoite maakunnassa on sama kuin ennenkin: entistä elinvoimaisempi ja toimivampi Etelä-Pohjanmaa. Valmistelutahdin rauhoittuminen lienee meille kaikille tervetullutta, vaikkakin se tässä muutosvaiheessa vaatii pohdintaa ja ehkä kipuilujakin. Jos ja kun tekemisen meininki ja yhteinen tahto pysyvät yhtä lujina kuin tähänkin asti, tuloksena on entistä varmemmin priimaa - tai ainakin tavallista parempaa.

 

Lisätietoja: Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelujohtaja ja maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. 0400 590 123, s-posti: etunimi.sukunimi@etela.pohjanmaa.fi

 

 

0 kommenttia
19.06.2017

Tiedote maakuntahallituksen kokouksesta

­­

Maakuntauudistuksen ajankohtaiskatsaus

SOTE- ja maakuntauudistuksen vapaaehtoinen esivalmisteluvaihe lähenee loppuaan. Esivalmisteluvaiheessa on luotu edellytyksiä tehtävien ja omaisuuden siirtämiselle uudelle Etelä-Pohjanmaan maakunnalle ja sen toiminnan käynnistämiselle. Lisäksi esivalmisteluvaiheen aikana on tuotettu tietoa uuteen maakuntaan siirtyvien tehtävien nykytilanteesta sekä rakennettu näkemyksiä eri toimintojen organisoitumisesta ja toimintamalleista uudessa maakunnassa.

Työryhmien loppuraporttien pohjalta on koottu jatkovalmistelun kannalta olennaisimmat asiat ”Ehdotus monialaisen maakunnan perustamisesta” -raporttiin, joka toimii jatkovalmistelun pohjana. Raportti ja työryhmien loppuraportit julkaistaan 22.6.2017 www.ep2019.fi-sivustolla.

Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) on aloittanut toimintansa ja järjestänyt ensimmäisen kokouksensa 15.6.2017. VATE teki kokouksessaan ehdollisia valintoja vastuuvalmistelijoiden osalta. Valitut henkilöt suunnittelevat ja valmistelevat oman vastuualueensa toimintojen rakentumista uudessa maakunnassa osana laajempaa kokonaisuutta. Vastuuvalmistelijat aloittavat työnsä pääsääntöisesti 1.8.2017. Tiedote valinnoista löytyy osoitteesta: http://epliitto.fi/tiedotteet/valintapaatoksia-uuden-maakunnan-vastuuvalmistelijoista

Lisätietoja: maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. puh. 0400 590 123, muutosjohtaja Heli Seppelvirta, puh. 040 529 4638

 

Alkutuotannon rakentaminen turvattava alueiden käytöllä

Maakuntahallituksen mielestä alueiden käytön tulee turvata alkutuotannon kannalta merkittävän rakentamisen sijoittaminen maaseutuympäristöön, mikä tulisi huomioida valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa.

Maaseudun näkökulmasta luonnokseen uusista tavoitteista on kirjattu lähinnä valtakunnallisesti arvokkaiden kulttuuriympäristöjen ja luonnonperinnön arvojen sekä luonnon monimuotoisuuden ja virkistyskäytön kannalta arvokkaiden aluekokonaisuuksien turvaaminen. Lisäksi tavoitteeksi asetetaan maa- ja metsätalouden kannalta merkittävien yhtenäisten viljely- ja metsäalueiden säilyminen.

– Alkutuotannon kehittäminen tarvitsee nykyään kuitenkin yhä enemmän myös mittavaa tuotantolaitosten rakentamista, suunnittelujohtaja Antti Saartenoja huomauttaa.

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Tavoitteiden tarkoituksena on varmistaa valtakunnallisesti merkittävien asioiden huomioiminen maakuntien ja kuntien kaavoituksessa sekä valtion viranomaisten toiminnassa.

Maakuntahallitus katsoo, että tavoitteita on uudistettu hyvässä yhteistyössä maakuntien liittojen ja muiden osallisten kanssa.

Lisätietoja: suunnittelujohtaja Antti Saartenoja, puh. 050 347 9845

 

Liikennejärjestelmäsuunnitelma päivitetty

Vuonna 2014 valmistunut ensimmäinen Etelä-Pohjanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma on päivitetty. Päivittämisen tavoitteena on ollut tavoitteiden ja toimenpiteiden selkeyttäminen ja maakunnallisen tason korostaminen.

– Käytännössä päivitys on käsittänyt kansallisessa liikennepolitiikassa tapahtuneiden muutosten huomioon ottamista, hankelistausten ja muiden toimenpiteiden saattamista ajan tasalle sekä vähämerkityksellisten tai epäolennaisten toimenpiteiden karsimista, Saartenoja kertoo.

Suunnitelman valmistumisen jälkeen on liikennejärjestelmätyön toimintaympäristö muuttunut merkittävästi. Muun muassa korjausvelkapaketti, liikennekaari ja digitalisaation nopea kehittyminen ovat asioita, joita alkuperäisessä suunnitelmassa ei ole kyetty riittävästi huomioimaan. Samoin esimerkiksi Seinäjoen itäväylän valmistuminen ja Koveron eritasoliittymän rakentamisen käynnistyminen Lapualla sekä monien organisatoristen uudistusten eteneminen ovat saaneet aikaan suunnitelman päivitystarvetta. Suunnitelman perusrakenteen on kuitenkin katsottu olevan edelleen ajan tasalla.

Luonnos päivitetystä liikennejärjestelmäsuunnitelmasta löytyy osoitteesta: http://epliitto.fi/images/LJS_luonnos_20_4_2017_ver4.pdf 

Lisätietoja: suunnittelujohtaja Antti Saartenoja, puh. 050 347 9845

 

Kehittämiskirjastojen määrä kytkettävä maakuntien lukumäärään

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut uuteen kirjastolakiin liittyen asetusluonnoksen valtakunnallista ja alueellista kehittämistehtävää hoitavista kirjastoista. Asetusluonnoksessa yleisten kirjastojen alueellista kehittämistehtävää hoitaa yhdeksän kirjastoa. Asetusluonnoksen mukaan kehittämistehtävää ei olisi tulossa Etelä-Pohjanmaalle.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnilla on tähän saakka kaikilla ollut oma maakuntakirjasto. Luonnoksen mukaan Vaasan kaupunginkirjaston toimialueeseen kuuluisivat myös Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan kunnat.

– Lakiluonnoksessa mainittu kehittämiskirjastojen määrä on väestön yhdenvertaisuuden näkökulmasta problemaattinen ja lisää maantieteellistä eriarvoistumiskehitystä kirjastopalvelujen suhteen. Kehittämiskirjastojen määrä ja niiden maatieteellinen toimialue tulisi kytkeä meneillään olevaan maakuntauudistukseen ja maakuntien lukumäärään. Näin kirjastolaitoksen toiminta ja kehittäminen olisi kytköksissä koko toimialueen muuhun toimintaan ja kehittämiseen ja tukisi alueellista elinvoimaisuutta, kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja sanoo.

Eväsojan mukaan nyt käsittelyssä oleva asetusluonnos poikkeaa täysin lakiluonnoksesta, ja kehittämiskirjastojen määrää on entisestään vähennetty.

– Kirjastopalvelujen ja niiden kehittämisen sekä lopulta asiakkaiden tasa-arvoisuuden turvaamiseksi nämä maakunnat tarvitsevat jatkossakin vähintään kaksi kehittäjäkirjastoa. Etelä-Pohjanmaan maakuntakirjastolla / Seinäjoen kaupunginkirjastolla on kehittämiskirjaston toimintaan liittyvät edellytykset, huomauttaa Eväsoja.

Lisätietoja: kehittämissuunnittelija Tuija Ahola, puh. 050 537 8071, kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja, Marjatta Eväsoja, puh. 040 529 6046

 

Kansainvälinen hankeaktiivisuus Etelä-Pohjanmaalla vilkasta

Etelä-Pohjanmaan alueen toimijat ovat lähteneet kiitettävästi mukaan kansainvälisten hankkeiden suunnitteluun ja rahoituksen hakemiseen. Toukokuussa saatiin jälleen viiden Itämeri-ohjelmasta rahoitettavan hakemuksen osalta myönteiset päätökset.

– Tällä hetkellä maakunnassa on meneillään tai käynnistymässä 19 kappaletta Interreg Europe -, Itämeri- ja Botnia Atlantica -ohjelmien mukaista hanketta, joissa kaikissa on eteläpohjalaisia toimijoita mukana. Interreg-hankkeiden kokonaisvolyymi on jopa yli 42 miljoonaa euroa, ja eteläpohjalaisten toimijoiden osuus 5 miljoonaa euroa, Eväsoja kertoo.

Kansainvälistymisen edistämiseksi Etelä-Pohjanmaan liitto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu toteuttavat parhaillaan yhteistyössä jo toista kertaa Kansainvälinen hankeosaaja -koulutuksen. Koulutuksen tavoitteena on kannustaa hakijoita tulevaisuudessakin kansainvälisen rahoituksen hakemiseen.

Lisätietoja: kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja, puh. 040 529 6046

 

AIKO-rahoitusta kuntien roolin kehittämiseen

Maakuntahallitus päätti myöntää Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n hallinnoimalle Elinvoimaa kuntiin -hankkeelle AIKO-rahoitusta 92 512 euroa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 132 160 euroa, ja sen toteutusaika 1.7.2017–31.12.2018.

Maakuntauudistuksen myötä kuntien rooli tulee muuttumaan. Kunnille ja kuntien kehittämistoiminnasta vastaaville tahoille jää uudistuksen myötä vahva rooli toiminta-alueen elinvoiman kehittämisessä. Tämän hankkeen tavoitteena on käynnistää suunnittelutyötä ja kehittää malleja siihen, miten kunnat, kuntien kehittämistoimijat ja seutukunnat toimivat uudessa tilanteessa ja miten uusi rooli otetaan haltuun. Myös tehtävien jaolle maakuntatason toimijoiden ja erityisesti kasvupalvelujen tuottajien kanssa haetaan muotoja.

Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistäminen (AIKO) -rahoitusta käytetään ennakoidun rakennemuutoksen (ERM) sekä kaupunkien, kasvukäytävien ja teemaverkostojen kasvusopimuksiin. Etelä-Pohjanmaan liiton kautta rahoitusta myönnetään Etelä-Pohjanmaan ERM-suunnitelmassa linjattuihin AIKO-rahoituksen painotuksiin.

Lisätietoja: kehittämissuunnittelija Kirsi Pajula, puh. 050 338 1905, vs. aluekehitysjohtaja Heli Rintala, puh. 0400 172 202

 

15.06.2017

Valintapäätöksiä uuden maakunnan vastuuvalmistelijoista

Etelä-Pohjanmaan maakuntauudistuksen väliaikainen valmistelutoimielin valitsi ensimmäisessä kokouksessaan 15.6.2017 henkilöitä uuden maakunnan vastuuvalmistelijoiden tehtäviin. Valitut henkilöt suunnittelevat ja valmistelevat oman vastuualueensa toimintojen rakentumista uudessa maakunnassa osana laajempaa kokonaisuutta.

Määräaikaan mennessä työtehtäviin haki 40 henkilöä, ja hakemuksia saapui kaikkiaan 52 kappaletta. Haku oli suunnattu uudistuksessa mukana olevien organisaatioiden liikkeen luovutuksen kohteena oleville henkilöille.

Vastuuvalmistelijoiden tehtäviin valitut henkilöt pysyvät pääosin työsuhteessa nykyisiin taustaorganisaatioihinsa, mutta siirtyvät työskentelemään yhteisiin toimitiloihin Framiin. Vastuuvalmistelijoiden työtä tulee johtamaan 22.6.2017 valittava valmistelujohtaja. Valitut henkilöt aloittavat virallisesti työnsä elokuussa, ja työsuhteet kestävät pääsääntöisesti 31.7.2018 saakka.

 

Vastuuvalmistelijoiden tehtäviin valittiin seuraavat henkilöt:

SOTE-tuotanto (liikelaitos, alihankinnat, asiakassetelipalvelut)
Leikkola Päivi, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

SOTE-tuotanto (sote-yhtiöt: suoranval. yhtiö ja sote-keskukset, asiakasseteliyhtiö, Kuusiolinna)
Penninkangas Tanja, Järvi-Pohjanmaan perusturva / Alajärven kaupunki

Kasvupalvelut
Aaltonen Jari, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Maatalous, rahoitus- ja kehittämispalvelut
Rintapukka Ritva, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Alueiden käyttö, liikenne ja ympäristö
Vastuuvalmistelijan tehtävä jaetaan kahdelle henkilölle:
Alueiden käyttö ja liikenne: Saartenoja Antti, Etelä-Pohjanmaan liitto (60 % työajasta)
Ympäristö ja luonnonvarat: Rautio Liisa Maria, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus (40 % työajasta)

Taloushallinto
Kiviluoto Miia, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Henkilöstöhallinto
Metsänranta Kaija, Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Tietohallinto
Pätsi Ari, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (noin 30 % työajasta)

Viestintä
Rantala Hanne, Etelä-Pohjanmaan liitto

SOTE-tuotanto (palveluohjaus ja henkilökohtainen budjetti) -kokonaisuudesta vastaavan vastuuvalmistelijan valinta päätettiin jättää jatkovalmisteluun. Nykyiset muutosjohtajat, Harri Jokiranta, Heli Seppelvirta ja Johanna Sorvettula, jatkavat vastuuvalmistelijoina maakuntauudistuksen valmistelukoneistossa.  

Uuteen vaiheeseen siirtymisen myötä esivalmisteluvaiheen työryhmärakennetta tullaan uudistamaan ja keventämään. Uudistusta valmistellaan kuitenkin edelleen koko muutoksessa mukana olevaa laajaa henkilöstöä osallistaen ja sen asiantuntemusta hyödyntäen.

 

Lisätietoja: Asko Peltola, puh. 0400 590 123

6.06.2017

Tiedote maakuntavaltuuston kokouksesta

Liiton tilinpäätös ja toimintakertomus hyväksyttiin

Maakuntavaltuusto hyväksyi Etelä-Pohjanmaan liiton vuoden 2016 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Tilikauden toimintakate on korkotuotot mukaan lukien noin 301 000 euroa ylijäämäinen. Maakuntavaltuusto päätti siirtää ylijäämän aikaisempien tilikausien ylijäämätilille. Ylijäämiä on taseessa tämän jälkeen yhteensä noin 1 262 930 euroa.

Maakuntavaltuusto kiitti liiton taloudenpitoa vastuulliseksi ja oli tyytyväinen liiton toimintaan. Ryhmäpuheenvuoroissa nostettiin esiin, että ylijäämien käytöstä tulisi keskustella kuntien kanssa, kun maakunnan liiton kuntayhtymä puretaan maakuntauudistuksen yhteydessä.

Lisäksi maakuntavaltuusto hyväksyi vuoden 2016 henkilöstökertomuksen. Henkilöstökertomuksesta ilmenee, että Etelä‐Pohjanmaan liitossa oli vakinaisia viranhaltijoita ja työntekijöitä yhteensä 23 henkilöä. Henkilöstön kokonaismäärä oli 32 henkilöä.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Etelä-Pohjanmaan rakennemallin

Maakuntavaltuusto päätti hyväksyä vilkkaan keskustelun jälkeen Etelä-Pohjanmaan rakennemallin viiden muutoksen jälkeen.  Maakuntavaltuuston esityksen perusteella Yhteisöjen Etelä-Pohjanmaa -tulevaisuuskuva päätettiin muuttaa muotoon Yrittäjyyden ja yhteisöjen Etelä-Pohjanmaa. Lisäksi Kestävät ruokajärjestelmät sekä biotalouden uudet ratkaisut -osioon päätettiin Kauhajoelle lisätä Maakunnallisesti merkittävää biotalouden jalostus- ja logistiikkakeskusta ilmentävä karttamerkintä sekä Uudistuva palvelu- ja elämystuotanto -kohtaan merkittäviksi matkailukohteiksi lisätä Jurvan Botniaring sekä Lappajärvi.

Älykkäät ja energiatehokkaat keskittymät -osiossa päätettiin  Kansainvälisesti ja valtakunnallisesti merkittävä yrityskeskittymä -karttamerkintä muuttaa muotoon Kansainvälisesti merkittävä yrityskeskittymä.

Etelä-Pohjanmaan rakennemallin laadinta on koostunut kahdesta työvaiheesta: tulevaisuuskuvien koostamisesta ja varsinaisen rakennemallin laadinnasta. Tulevaisuuskuvien laadinnasta on vastannut Seinäjoen yliopistokeskus ja rakennemallin laadinnasta on vastannut SWECO Oy.

Sote- ja maakuntauudistus etenee väliaikaishallinnon vaiheeseen

Sote- ja maakuntauudistuksessa vapaaehtoinen esivalmisteluvaihe lähenee loppuaan. Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) on nimetty maakuntahallituksen kokouksessa 22.5.2017, ja se käynnistelee nyt toimintaansa.

Lisäksi maakuntauudistuksen valmistelun tueksi on haettu valmistelujohtajaa ja kymmentä vastuuvalmistelijaa eri tehtäviin. Näihin tehtäviin valittavat henkilöt aloittavat virallisesti työnsä loppukesällä tai viimeistään alkusyksyllä. Nykyiset johtavissa valmistelutehtävissä toimivat Harri Jokiranta, Heli Seppelvirta ja Johanna Sorvettula jatkavat työtään myös väliaikaishallinnon alaisessa valmistelussa.

– Väliaikaishallinnon myötä uudistusprosessin resursointi lisääntyy ja organisoituminen jäntevöityy. Väliaikaishallinnon käynnistyttyä myös vapaaehtoiseen verkostotyöhön perustunut työryhmärakenne kevenee ja muotoutuu osin uudelleen, muutosjohtaja Heli Seppelvirta kertoo.

Maakuntavaltuusto kuuli kokouksessaan katsauksen maakuntauudistuksen valmistelutilanteeseen. Esitykseen voi tutustua osoitteessa: https://maakunta.ep2019.fi/wp-content/uploads/sites/12/2016/06/maakuntavaltuusto_050617.pdf

 

5.06.2017

Tiedote maakunnan yhteistyöryhmän kokouksesta

Rakennerahastotehtäviä esitetään maakunnallisesti hoidettaviksi

Maakunnan yhteistyöryhmä on sitä mieltä, että keskitetty rakennerahastotehtävien hallintomalli olisi syytä purkaa ja ottaa tehtävät maakunnallisesti hoidettaviksi. Samassa yhteydessä on kuitenkin varmistettava, että tehtävien hoitamiseen on maakunnassa olemassa riittävät henkilöresurssit.

Edelleen MYR tuo esille, että maakuntien välisistä yhteistyömahdollisuuksista tulee käydä keskusteluja ja pyrkiä löytämään tarkoituksenmukaiset yhteistyömuodot. Naapurimaakunnissa kannanotot rakennerahastotehtävien hoitamisesta ovat olleet samansuuntaisia.

Maakuntauudistus aiheuttaa muutoksia rakennerahastojen hallinnointiin, joka siirtyy maakuntien liitoista ja ELY-keskuksista 1.1.2019 perustettaville maakunnille. Ehdotuksen maakunnan yhteistyöryhmän kannattamasta näkemyksestä on alun perin laatinut maakuntauudistusta valmistelevan elinkeinojen ja maaseudun kehittämisen työryhmä.

 

Maakuntaohjelma 2018–2021 valmisteilla – anna palautetta

Maakuntaohjelman 2018–2021 valmistelu etenee. Ohjelman pääpainopisteet on nyt määritelty laajan ja osallistavan työskentelyn tuloksena. Pääpainopisteiden valintaan ja maakuntaohjelman sisältöön on mahdollista ottaa kantaa Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla. Tiivistelmä ohjelman pääpainopisteistä sekä palautelomake löytyvät osoitteesta: www.epliitto.fi/maakuntastrategia. Halutessaan palautetta voi jättää verkkolomakkeella myös nimettömänä.

Maakuntaohjelman aikajänne ulottuu 2018–2021. Pitkän tähtäimen tavoitteiden osalta nojaudutaan edellisen ohjelmaprosessin osioon, jossa skenaario- ja tavoiteasetanta ulottuu vuoteen 2040 saakka. Lisäksi hyödynnetään Etelä-Pohjanmaan rakennemallityön tuloksia.

– Nyt laadittava maakuntaohjelma valmistellaan muutostilanteessa, ja sen rooli on keskeinen aluekehittämisen linjausten ja jatkuvuuden pohjana uusien maakuntien aloittaessa työnsä, maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja Pauli Talvitie sanoo.

Maakuntaohjelma valmistellaan yhteistyössä valtion viranomaisten, kuntien, alueiden kehittämiseen osallistuvien yhteisöjen ja järjestöjen sekä muiden vastaavien tahojen kanssa. Maakuntaohjelman laatiminen toteutetaan avoimena, vuorovaikutteisena ja yhteistyöhön perustuvana prosessina. Valmisteluaineisto tulee olemaan jatkuvasti nähtävillä ja kommentoitavissa Etelä-Pohjanmaan liiton kotisivuilla ja saatavilla paperiversiona Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Maakuntaohjelma laaditaan siten, että se hyväksytään maakuntavaltuuston vuoden 2017 viimeisessä kokouksessa 4.12.2017. Uuden maakunnan valtuusto voi tarvittaessa tarkistaa ohjelmaa.

 

Rahoitusta koulutuksen kehittämiseen ja osallisuuden vahvistamiseen

Maakunnan yhteistyöryhmä puolsi rahoitettavaksi EAKR-ohjelmasta Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Logistiikka- ja maarakennusalan simulaattorimaailma -hanketta, jonka tavoitteena on luoda nykyaikainen, uutta teknologiaa hyödyntävä demonstraatioympäristö logistiikan ja maarakennuksen koulutuskäyttöön. Kokonaisuus jakautuu kehittämishankkeeseen, jonka budjetti on 19 840 euroa, sekä investointihankkeeseen, jonka budjetti on 580 000 euroa. Hankkeita toteutetaan 1.9.2017–31.12.2018 välisenä aikana.

ESR-ohjelmasta rahoitettavaksi päätettiin puoltaa Osallisuutta moniammatillisesti - OSMO -hanketta, jonka tavoitteena on työmarkkinoiden ulkopuolella ja pitkään työttömänä olleiden asiakkaiden osallisuuden vahvistaminen. Hankkeen hallinnoija on Seinäjoen kaupunki. Hanketta toteutetaan 1.6.2017–30.9.2019 välisenä aikana, ja sen kustannusarvio on kokonaisuudessaan 598 762 euroa.

 

Tiedote 2.6.2017 järjestetyn maakunnan yhteistyöryhmän kokouksesta.

Lisätietoja: maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. puh. 0400 590 123

 

 

 


 

 

31.05.2017

CESME-hankkeessa kartoitetaan hyviä eurooppalaisia kiertotalouskäytäntöjä

Etelä-Pohjanmaan liitto ja Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu OY ovat mukana kansainvälisessä pk-yritysten kiertotaloutta edistävässä CESME-hankkeessa, jossa tavoitteena on kartoittaa muiden hankkeessa mukana olevien alueiden hyviä käytäntöjä ja selvittää niiden soveltamismahdollisuuksia alueellemme.

Hankekumppanit kokoontuivat toukokuun puolessa välissä Kreikan Thessalonikiin tutustumaan alueen hyviin kiertotalouskäytäntöihin sekä opiskelemaan yritysten vihreän profiilin arviointityökalujen käyttöä. Etelä-Pohjanmaan liitosta matkalle osallistuivat projektikoordinaattori Hanna Meriläinen ja kansainvälisten asioiden päällikkö Jaakko Hallila. Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelusta matkalle osallistui toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa sekä kehittämispäällikkö Juha Lehtineva.

Matkan ensimmäisenä päivänä hankekumppanit vieraineen tutustuivat kiertotaloutta edistyksellisesti hyödyntävään matkailukeskukseen, jätemateriaaleja hyödyntävään asfalttitehtaaseen sekä paikalliseen biokaasulaitokseen.

Päivän aikana vieraillussa Sani Green Resort -lomakeskuksessa hyödynnettiin vakuuttavalla tavalla kiertotaloutta.

– Ympäristöajattelu lomakeskuksessa oli erittäin edistyksellistä ja kokonaisvaltaista. Se oli lomakeskuksen selkeä kilpailuvaltti, minkä hyödyntämistä sopisi miettiä myös eteläpohjalaisten matkailuyritysten toiminnassa, kommentoi Jaakko Hallila Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Paikallinen biokaasulaitos herätti vierailijoissa myös kiinnostusta. Kyseessä oli uusi vuonna 2016 perustettu 16 maatilan yhteisomistuksessa oleva laitos, joka tuotti sähköä omistajatilojen karjasta tulevasta lietelannasta.

 – Laitos oli kaiken kaikkiaan siisti ja hyvin hoidettu. Hajuhaittaa laitoksesta kuitenkin tuli ja siksi se olikin sijoitettu kauas ihmisasutuksesta, kertoo Juha Lehtineva JPYP:ltä.

Kreikassa esitellyssä Biogas Lagadan laitoksessa tuotettiin sähköä karjatilojen lietelannasta. Kysesssä oli uusi vuonna 2016 perustettu yritys, jonka omisti 16 lähiseudun maatilaa. Laitos oli siisti ja hyvin hoidettu.

 

Järvi-Pohjanmaalle on haettu oppia etenkin biokaasulaitosten toiminnasta

Järvi-Pohjanmaalla ollaan viime aikoina oltu aktiivisia biokaasuasioissa muutenkin ja oppia on haettua ahkerasti ulkomaita saakka. CESME-hankkeen mahdollistamana Juha Lehtineva JPYP:stä ja Jukka Kuoppala, Alajärven kaupungin maaseudun kehittämispalveluista matkasivat huhtikuun puolivälissä Italiaan ja Bulgariaan tutustumaan paikallisiin biokaasulaitoksiin. Kokemukset reissulta oli hyvät ja uusia oivalluksia koettiin.

Italiassa vierailukohteena oli lähellä Bolognaa sijaitseva laitos, jossa biokaasusta tehtiin hyvällä valtion tariffilla sähköä. Biokaasua tehtiin muun muassa paikallisten vihannes- ja hedelmätilojen jätteistä. Bulgariassa taas vierailtiin laitoksesssa, jossa biokaasun tuotanto perustui yhdyskuntajätteisiin sekä  ruokateollisuuden ja kaupan elintarvikejätteisiin. Laitos tuotti biokaasusta sähköä sekä lämpöä laitoksen omiin prosesseihin.

– Molemmat kohteet antoivat tärkeän muistutuksen hyvän taustatyön tekemisestä kaikilla osa-alueilla ennen investointeja jatkuvaa kehitystyötä unohtamatta. Hyvällä suunnittelulla sekä laadukkailla laitteilla ja materiaaleilla päästään pitkälle. Tekeminen täytyy pitää kuitenkin yksinkertaisena ja kannattavana tavalla tai toisella, kommentoi Jukka Kuoppala, Alajärven kaupungin maaseudun kehittämispalveluista.

Vihreän profiilin arviointityökalusta apua kiertotalouden soveltamiseen

Kreikan partneritapaamisen yhteydessä hankepartnerit kokoontuivat opettelemaan yhdistettyä yritysten vihreän profiilin arviointityökalun sekä investointien tuoton laskemismenetelmän käyttöä asiantuntijoiden johdolla.

– Kattavan työpajapäivän aikana opimme jälleen lisää kiertotalouden eri osa-alueista etenkin yritysten kannalta, kehittelimme uusia ideoita kiertotalouden parantamiseksi yrityksissä sekä opettelimme myös määrittämään mittareita kiertotalousinnovaatioiden toimivuuden ja tuottavuuden laskemiseksi, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Hanna Meriläinen.

 

 

Tietoa hankkeesta

Etelä-Pohjanmaan liitossa ja Järvi-Pohjanmaan yrityspalveluissa meneillään olevassa CESME-hankkeessa etsitään ratkaisuja pk-yritysten kiertotalouteen siirtymiseksi. Kyseessä on kansainvälinen Interreg Europe -ohjelmasta rahoitettu hanke, jossa on mukana partnerialueita kuudesta eri maasta (Bulgaria, Italia, Kreikka, Suomi, Tanska, Wales). 

Hanke on nelivuotinen jakautuen kahteen vaiheeseen. Ensimmäinen vaihe (1.4.2016-31.3.2018) on aktiivinen hankevaihe, jonka aikana tutustutaan toisten alueiden hyviin käytäntöihin, pohditaan niiden soveltamismahdollisuuksia alueelle sekä luodaan alueellinen toimintasuunnitelma sekä kiertotalousopas pk-yrityksille. Toinen vaihe (1.4.2018-31.3.2020) on niin kutsuttu monitorointivaihe, jossa toteutetaan toimintasuunnitelmaan kirjattuja toimenpiteitä sekä tarkastellaan niiden toteutumista.

Tähän mennessä hankkeen aikana on vierailtu Walesissa, Pohjois-Tanskassa, Italian Bolognassa sekä Pohjois-Kreikassa. Seuraava partneritapaaminen järjestetään Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla tulevana syksynä.

 

Lisätiedot:


Projektikoordinaattori, Hanna Meriläinen, Etelä-Pohjanmaan liitto
040 0241 813, hanna.merilainen@etela-pohjanmaa.fi

Toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu OY
044 4659 380, vesa.alanko-luopa@jpyp.fi

 

http://www.interregeurope.eu/cesme/

 

 

0 kommenttia
31.05.2017

Etelä-Pohjanmaalle jälleen täyskäsi Interreg-rahoitusta

EU:n Itämeren alueen Interreg-ohjelmasta hyväksyttiin mukaan kaikki viisi hanketta, joissa on mukana Etelä-Pohjanmaan alueen toimijoita. Nyt myönteisen päätöksen saaneiden hankkeiden kokonaisvolyymi on lähes 18 miljoonaa euroa ja maakunnan toimijoille rahoitusta kansainväliseen kehittämistyöhön tulee 2 miljoonaa euroa. Etelä-Pohjanmaan liitto on mukana kahdessa hankkeessa.

– Olemme todella iloisia, että saimme kaikki hankkeet läpi ohjelmassa jo toistamiseen. Tätä edesauttoivat sekä liiton että hankkeiden muiden osallistujien tiivis yhteistyö hankevalmistelussa, Etelä-Pohjanmaan liiton kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja sanoo.

Suurimmat rahoituspotit menevät Etelä-Pohjanmaan terveysteknologiakeskukselle (EPTEK) ja Lapuan Thermopolikselle. EPTEKin Mamba-hankkeessa tutkitaan ja kehitetään maaseutualueiden tavaroiden ja ihmisten liikkuvuutta. Thermopoliksen Co2mmunity-hankkeessa keskitytään puolestaan energiatehokkuuden parantamiseen. Etelä-Pohjanmaan liitto on myös mukana näissä hankkeissa. EPTEK on mukana kaiken kaikkiaan kolmessa hankkeessa ja Thermopolis kahdessa hankkeessa. Uusia toimijoita ovat Kurikan kaukolämpö sekä Seinäjoen terveyskeskus.

Pitkäjänteinen työ palkitaan

Etelä-Pohjanmaan terveysteknologiakeskukselle (EPTEK) Interreg-ohjelmaan mukaan pääsy peräti kolmella hankkeella on merkittävä asia. Rahoitus sekä turvaa hankkeisiin keskittyneen organisaation työpaikat ja edesauttaa sen säilymistä sote-kehitystyön ytimessä maakunnassamme.

– On hienoa, että pitkäaikainen työmme kansainvälisissä hankkeissa on huomattu ja työtämme arvostetaan. Etelä-Pohjanmaalla on selkeästi tarvetta organisaatiolle, joka erikoistuu kehittämishankkeisiin, EPTEKin toiminnanjohtaja Sami Perälä kertoo.

Yksi uusista rahoituksen saaneista hankkeista on Seinäjoen ammattikorkeakoulun, EPTEKin ja Seinäjoen terveyskeskuksen yhteistyössä toteuttama Baltic City Prevention -hanke, joka kehittää uusia keinoja ehkäistä nuorten syrjäytymistä. Terveyskeskus on mukana tällaisessa kansainvälisessä hankkeessa ensimmäistä kertaa.  

– On todella hienoa saada hankkeisiin mukaan myös uusia organisaatioita maakunnasta, toteaa kansainvälisten asioiden päällikkö Jaakko Hallila Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Maakunnan toimijoille 5 miljoonaa

Aikaisemmat päätökset huomioiden eteläpohjalaiset toimijat ovat nyt mukana kokonaisvolyymiltään noin 40 miljoonan euron suuruisissa kansainvälisissä kehittämishankkeissa, joista maakunnan toimijoille on tulossa 5 miljoona euroa.

– Kun pääsemme mukaan laajoihin eurooppalaisiin kehittämishankkeisiin, ovat hyöty ja vaikutukset paljon suurempia kuin pelkästään tänne kanavoituva rahamäärä, Eväsoja huomauttaa.

EU:n Itämeren alueen Interreg-ohjelman seurantakomitea päätti kokouksessaan Helsingissä 23.–24.5.2017 hyväksyä rahoitettavaksi yhteensä 39 kansainvälistä yhteistyöhanketta. Etelä-Pohjanmaalla rahoitusta saa viisi hanketta, jotka ovat energiatehokkuushanke Co2mmunity (Thermopolis ja Etelä-Pohjanmaan liitto), LowTemp-kaukolämpöverkkohanke (Thermopolis ja Kurikan kaukolämpö), maaseutualueiden tavaroiden ja ihmisten liikkuvuutta kehittävä Mamba-hanke (EPTEK ja Etelä-Pohjanmaan liitto), nuorten syrjäytymistä ehkäisevä Baltic City Prevention -hanke (Seinäjoen ammattikorkeakoulu, EPTEK ja Seinäjoen terveyskeskus) sekä ProVaHealth-hanke (EPTEK).

Interreg-ohjelmasta päätettiin sitoa toisella hakukierroksella lähes 90 miljoonan euron EU-rahoitus. Ohjelman teemoja ovat innovaatiot, luonnonvarat ja liikenne. Rahoitettaviin hankkeisiin osallistuu kumppaneita useista Itämeren alueen maista. Itämeren alueen ohjelman rahoitus on hyvin edullista, sillä 75 % EU-rahoituksen lisäksi valtio osallistuu suomalaisten hankekumppaneiden rahoittamiseen.

 

Lisätiedot:

Etelä-Pohjanmaan liitto
Marjatta Eväsoja, kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja
puh. 040 529 6046
marjatta.evasoja@etela-pohjanmaa.fi

0 kommenttia
22.05.2017

Tiedote maakuntahallituksen kokouksesta

Maakuntahallitus asetti sote- ja maakuntauudistuksen väliaikaisen toimielimen

Maakuntahallitus on asettanut sote- ja maakuntauudistuksen väliaikaisen valmistelutoimielimen. Maakuntahallitus päätti, että väliaikainen valmistelutoimielin voi aloittaa työnsä epävirallisesti niin pian kuin mahdollista jo ennen voimaanpanolaissa mainittua määräaikaa. Voimassa olevan aikataulun mukaisesti maakunnat aloittaisivat toimintansa juridisesti 1.7.2017, mutta viime aikojen valtakunnan tason keskusteluissa on noussut esille, että väliaikaishallinnon aloituspäivä voi siirtyä 1–2 kuukaudella.

Väliaikainen valmistelutoimielin tekee päätöksiä maakunnan puolesta laissa mainittujen tehtävien osalta ensimmäisiin maakuntavaaleihin ja uuden maakuntavaltuuston sekä -hallituksen järjestäytymiseen saakka. Valmistelutoimielimen jäsenet on valittava viranhaltijoista, ja he pysyvät virkasuhteessa omiin organisaatioihinsa.

Toimielimen jäsenet käyttävät toimielimessä itsenäisesti toimivaltaansa eivätkä he ole tässä tehtävässä työnantajansa edunvalvojia, vaan vastaavat maakunnan perustamisen täytäntöönpanon valmistelusta ja maakunnan yleisestä edusta.

Väliaikaisen valmistelutoimielimen jäseniksi nimettiin:                                                

                                                                                      

Taho                                  

Varsinainen jäsen

Varajäsen

Kunta/sote-yhteistoiminta-alue (JIK)

 

Anna-Kaisa Pusa

 

Seppo Pirttikoski

Kunta/yt-alue (Järvi-Pohj.)

Vesa Koivunen

Anita Paavola

Kunta/yt-alue (Kaksineuv.)

Antti Perkkalainen

Markku Lumio

Kunta/yt-alue (Kuusiok.)    

Jarmo Pienimäki

Pekka Ala-Mäenpää

Kunta/yt-alue (Lapua)

Piia Aro

Ahti Latvala

Kunta/yt-alue (Sjoki+Isokyrö)

Raija Ranta

Jorma Rasinmäki

Kunta/yt-alue (Suupohja)

Linda Leinonen

Veli Nummela

EPSHP

Jaakko Pihlajamäki

Hannu Puolijoki

EPSHP

Miia Kiviluoto

Christina Rouvala

EPO ELY

Mika Soininen

Anders Östergård / Aulis Rantala

E-P:n TE-toimisto

Leena Tuohimaa-Kari

Jukka Huhtiniemi

E-P:n pelastuslaitos

Harri Setälä

Petri Järvensivu

Erityishuoltopiiri (Eskoo)

Jouni Nummi                     

Kaija Metsänranta

E-P:n liitto

Asko Peltola

Marjatta Eväsoja

 

Maakunnan valmistelun siirtyessä väliaikaishallinnon myötä uuteen vaiheeseen on haettu etenemisen tueksi valmistelujohtajaa ja kymmentä vastuuvalmistelijaa eri tehtäviin. Näihin tehtäviin valittavat henkilöt aloittavat virallisesti työnsä loppukesällä tai viimeistään alkusyksyllä. Nykyiset johtavissa valmistelutehtävissä toimivat Harri Jokiranta, Heli Seppelvirta ja Johanna Sorvettula jatkavat työtään myös väliaikaishallinnon alaisessa valmistelussa.

Väliaikaisen valmisteluelimen kokoonpano tulee uudelleen hyväksyttäväksi, mikäli joku siihen nimetyistä jäsenistä valitaan maakunnan rakentumisen vastuuvalmistelutehtäviin.

Lisätietoja: maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. puh. 0400 590 123 / muutosjohtaja Heli Seppelvirta, puh. 040 529 4638.

 

Uuden maakunnan strategiatyö käynnistymässä

Uuden maakunnan toimintaa linjaavan strategiatyön eteenpäin viemistä valmistellaan siten, että maakuntastrategiatyö käynnistyy vauhdilla heti kesälomien jälkeen. Palvelustrategian ja -lupauksen valmistelutyö on jo käynnissä.

– Myös maakuntaorganisaation toimipaikkarakennetta valmistellaan parhaillaan. SOTEn osalta on jo aiemmin tehty linjaus, jonka mukaan etenemme nykyisellä rakenteella. Muiden toimintojen osalta asiasta käydään evästyskeskustelua touko–kesäkuun aikana, muutosjohtaja Heli Seppelvirta kertoo.

SOTE- ja maakuntauudistusvalmistelussa on noussut esiin teemoja yhteisesti muiden maakuntien kanssa tuotettavista palveluista. Tällaisia teemoja kartoitetaan parhaillaan ja niistä käydään keskusteluja naapurimaakuntien kanssa.

Lisäksi maakunnan ja kuntien väliseen elinkeinojen edistämistyöhön suunnitellaan uusia, tiiviissä ja tavoitteellisessa yhteistyössä tuotettavia toimintamalleja. Asiaa valmistelemaan on perustettu kuntien ja maakuntauudistuksen valmistelijoiden yhteinen työryhmä.

Lisätietoja: muutosjohtaja Heli Seppelvirta, puh. 040 529 4638.

 

Maakuntahallitus hyväksyi osaltaan Etelä-Pohjanmaan rakennemallin

Maakuntahallitus päätti monipuolisen keskustelun jälkeen ehdottaa maakuntavaltuustolle Etelä-Pohjanmaan rakennemallin hyväksymistä muutamin tarkennuksin. Rakennemalli on strateginen näkemys maakunnan tulevasta aluerakenteesta. Rakennemallin laatiminen on ollut prosessi, jossa on etsitty ja vertailtu vaihtoehtoja maakunnan tulevaisuudelle.

– Rakennemalli on maakunnan ja kuntien yhteinen maankäyttö- ja aluerakenteen kehittämisstrategia, joka toimii myös maakuntakaavoituksen tausta- ja lähtöaineistona. Rakennemalli yhdistää kuntien strategista kehittämistä, kunta- ja aluetaloutta, elinkeinojen kehittämistä, palveluverkkoja, liikkumista, asumista, virkistystä ja maankäytön toimintoja. Näiden pohjalta on luotu synteesi, joka on nimetty Etelä-Pohjanmaan verkostomalliksi, suunnittelujohtaja Antti Saartenoja kertoo.

Rakennemallin laadinnasta on vastannut SWECO Oy. Rakennemalliluonnos on ollut julkisessa arvioinnissa toukokuun 10. päivään saakka. Määräaikaan mennessä palautetta saatiin yhteensä 30 eri osapuolelta. Rakennemallia on kehitetty edelleen saadun palautteen pohjalta.

Rakennemallin luonnos on nähtävillä osoitteessa: http://adkiivisites.com/static/sweco/etela-pohjanmaan-liitto/index.php

Lisätietoja: suunnittelujohtaja Antti Saartenoja, puh. 050 347 9845.

 

AIKO-rahoitusta Seutukaupungit – Soveltamisen mestarit -hankkeelle

Maakuntahallitus päätti myöntää jatkorahoitusta Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän hallinnoimalle Seutukaupungit – Soveltamisen mestarit -hankkeelle. Jatkohakemus koskee 13.6.2016–31.12.2017 välistä aikaa, ja sen perusteella myönnettiin AIKO-rahoitusta 101 000 euroa. Vastaavankokoinen osuus tulee SEUTU-hankkeeseen osallistuvilta kunnilta.

Etelä-Pohjanmaan liiton välittämä AIKO-rahoitus jakautuu ennakoidun rakennemuutoksen (ERM) suunnitelman mukaisiin hankkeisiin ja kasvusopimushankkeisiin.

– Etelä-Pohjanmaan liiton kautta myönnetään kasvusopimusrahoitusta seutukaupunkiverkoston kehittämistä koskevalle teemaverkostohankkeelle. Muutoin AIKO-rahoituksen kohdentamista linjataan Etelä-Pohjanmaan ERM-suunnitelmassa. ERM-hankkeet jakautuvat käytännössä kansainvälisten hankkeiden valmistelurahoitukseen ja muihin hankkeisiin, joilla haetaan erityisesti kokeiluja ja uusia kehittämisavauksia, vs. aluekehitysjohtaja Heli Rintala selvittää. ERM-hankkeille on parhaillaan käynnissä aktivointihaku, joka päättyy 1.9.2017.

Lisätietoja: kehittämissuunnittelija Sanna Puumala, puh. 040 509 4420, vs. aluekehitysjohtaja Heli Rintala, puh. 0400 172 202.

0 kommenttia
8.05.2017

Uuden maakunnan valmisteluun liittyviin työtehtäviin haki 40 henkilöä

Määräaikaan (pe 5.5. klo 16.00) mennessä uuden maakunnan valmisteluun liittyviin liittyviin työtehtäviin haki 40 henkilöä. Hakemuksia saapui kaikkiaan 52 kappaletta. Haku oli suunnattu uudistuksessa mukana olevien organisaatioiden liikkeenluovutuksen kohteena oleville henkilöille.

 

Hakemukset jakaantuivat seuraavasti:

 

Valmistelujohtaja

Leikkola Päivi , Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, ylihoitaja

Nummi Jouni,  Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä, kuntayhtymän johtaja

Peltola Asko, Etelä-Pohjanmaan liitto, maakuntajohtaja

Soininen Mika, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, ylijohtaja

Sorvettula Johanna, Etelä-Pohjanmaan liitto, konsernimuutosjohtaja

 

Vastuuvalmistelijat:

SOTE-tuotanto (liikelaitos, alihankinnat, asiakassetelipalvelut)

Aro Piia, Lapuan kaupunki

Isoniemi Anne, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Leikkola Päivi, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Nurmi Maria-Liisa, Kuusiokuntien sote-yhtymä

Ridanpää Hannele, JIK-peruspalveluliikelaitos

Saukko Päivi,  Seinäjoen kaupunki

 

SOTE-tuotanto (sote-yhtiöt: suoranvalinnan yhtiö ja sote-keskukset, asiakasseteliyhtiö, Kuusiolinna)

Isoniemi Anne, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Penninkangas Tanja, Järvi-Pohjanmaan perusturva / Alajärven kaupunki

Saukko Päivi, Seinäjoen kaupunki

 

SOTE-tuotanto (palveluohjaus, henkilökohtainen budjetti)

Aro Piia, Lapuan kaupunki

Herttuala Niina,  Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Isoniemi Anne,  Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Laitila Minna, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Nurmi Maria-Liisa, Kuusiokuntien sote-yhtymä

Penninkangas Tanja, Järvi-Pohjanmaan perusturva / Alajärven kaupunki

Saukko Päivi,  Seinäjoen kaupunki

 

Kasvupalvelut

Aaltonen Jari, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Anttila Anja, Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

Huhtiniemi Jukka, Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

Lehto Katri, Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

Leppänen Marju, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Välimäki Kari, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

 

Maatalous, rahoitus- ja kehittämispalvelut

Kuoppala Jukka, Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue

Mäntymäki Päivi, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Rintapukka Ritva, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Välimäki Kari, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

 

Alueiden käyttö, liikenne ja ympäristö

Hakola Antti, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Laitalainen Ari-Pekka, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Palomäki Jyrki, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Rautio Liisa Maria, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Saartenoja Antti, Etelä-Pohjanmaan liitto

Takala Timo, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Sekä yksi hakija, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

 

Taloushallinto

Heikkilä Pirkko, Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Lehtinen Tiina, Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Lounatvuori Minna, Seinäjoen kaupunki / sosiaali- ja terveyskeskus

Ojaniemi Kirsti, Seinäjoen kaupunki / sosiaali- ja terveyskeskus

 

Henkilöstöhallinto

Heikkilä Katri, Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Jokinen Kari, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Leikkola Päivi, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Lounatvuori Minna, Seinäjoen kaupunki / sosiaali- ja terveyskeskus

Metsänranta Kaija, Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Ridanpää Hannele, JIK-peruspalveluliikelaitos

 

Tietohallinto

Pätsi Ari, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

 

Viestintä

Leikkola Päivi, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Rantala Hanne, Etelä-Pohjanmaan liitto

Sankelo Merja, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

 

 

Hakuilmoitus ja haettavana olleet tehtävät löytyvät osoitteesta:
http://www.epliitto.fi/tiedotteet/uuden-maakunnan-valmisteluun-liittyvat-tyotehtavat-haettavina

 

Lisätietoja: Asko Peltola (puh. 0400 590 123)  ja Mika Soininen (puh. 040 830 2140)

« Edelliset 10

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös