CLAY- ja FINCH -hankkeitten kuulumisia

17.02.2020

Interreg Europe -ohjelmasta rahoitettavat, kulttuurialalle sijoittuvat hankkeet elävät ensimmäisen vaiheensa aktiivisinta aikaa. Kansainväliset vierailut Etelä-Pohjanmaalla pidettiin viime vuoden aikana. Nyt vuorossa on hyvien käytäntöjen tunnistaminen hankkeiden muilta alueilta. Hyviä käytäntöjä sovelletaan alueille luotavissa toimintasuunnitelmissa, joita hankkeiden toisessa vaiheessa toteutetaan.

CLAY-hankkeessa keskityttiin vuoden 2019 aikana alueellisten tilannekartoitusten laatimiseen. Vuoden aikana toteutettiin kaksi kyselytutkimusta, joilla kartoitettiin kehittämistarpeista ja toisaalta mahdollisuuksia vastata niihin. Tuloksia on käsitelty sidosryhmäkokouksissa sekä hankkeen kansainvälisissä tapaamisissa. Etelä-Pohjanmaalla on vierailtu useiden alan toimijoiden luona ja keskusteltu kasvokkain mm. yrittäjäkokemuksista ja toimialan kehittämistarpeista.

CLAY-hankkeessa kevään 2020 ponnistus on järjestää maaliskuussa toimijatapaaminen, jonka tavoitteena on tuoda alueen keramiikkatoimijat yhteen jakamaan näkemyksiään ja pohtimaan tulevaa. Alueen monipuolista toimintaa keramiikan parissa tuodaan laajan yleisön nähtäville, kun viikon 10 lopulla Seinäjoen Epstorille rakennetaan keramiikan pop up -näyttely! Sitä ennen riennetään kuitenkin vielä hanketapaamiseen Portugaliin (19.–20. helmikuuta).

FINCH-hankkeessa on Etelä-Pohjanmaan osalta saavutettu jo tärkeä merkkipaalu, kun täältä esitetyt hyvät käytännöt on virallisesti hyväksytty ja julkaistu Interreg-ohjelman politiikkakehittämisen alustalla. Hyvät käytännöt koskevat Seinäjoelta Kalevan Navetan toimija- ja yhteistyörakennetta ja Ähtärin veistoskummitoimintaa.

FINCH-hanke on esillä 5. maaliskuuta pidettävässä EU Etelä-Pohjanmaalla tapahtumassa Alajärvellä. Pian sen jälkeen on jälleen aika pakata kapsäkit ja suunnata hankkeen tälle erää viimeiseen kansainväliseen tapaamiseen Kreikkaan, 10.–11. maaliskuuta.

Teksti: Eliza Kraatari