Ilmainen WiFi eurooppalaisille

8.10.2020

Toimivien verkkoyhteyksien takaaminen kaikille eurooppalaisille asuinpaikasta ja ansiotasosta rippumatta on ollut pitkään Euroopan komission tavoitteena ja monissa yhteyksissä niistä on puhuttu jopa EU:n kansalaisten perusoikeutena.

Asiaa edistääkseen Euroopan komissio käynnisti vuonna 2018 WiFi4EU-aloitteen, jonka avulla tuetaan laadukkaiden WiFi-yhteyksien asentamista julkisille paikoille, kuten puistoihin, aukoille, julkisiin rakennuksiin, terveyskeskuksiin ja museoihin.

Aloitteen keskeisenä toimenpiteenä on ollut jakaa Euroopan kunnille 15 000 euron rahoitusseteleitä, joilla kunnat voivat kattaa avointen langattomien verkkojen asennus- ja laitekustannuksia. Aloitteen kokonaisbudjetti on ollut yhteensä 120 miljoonaa euroa, joka mahdollistanut rahoituksen lähes 9000 kunnalle. Ohjelman aikana on järjestetty kaikkiaan neljä hakukierrosta, joista viimeinen järjestettiin kesäkuussa 2020.

Rahoitusta yhdelletoista Etelä-Pohjanmaan kunnalle  

Etelä-Pohjanmaan kunnat ovat olleet varsin aktiivisia rahoituksen hakemisessa ja menestyneet hauissa myös hyvin, sillä maakunnan 17 kunnasta jopa 11 kuntaa on saanut myönteisen rahoituspäätöksen. Tulos on hyvä myös valtakunnallisesti, sillä koko Suomesta rahoitusta myönnettiin yhteensä 53 kunnalle. 

Syksyllä 2018 järjestetyllä ensimmäisellä hakukierroksella rahoitusta saivat Kurikka ja Evijärvi. Toisella hakukierroksella (kevät 2019) rahoitusta sai Ähtäri. Kolmannella hakukierroksella (syksy 2019) peräti kuusi kuntaa menestyi hauissa, kun Alavus, Isojoki, Lappajärvi, Lapua, Teuva ja Soini saivat kaikki myönteisen rahoituspäätöksen. Neljännellä ja viimeisellä kierroksella (kesä 2020) menestyivät vielä Kauhava ja Kauhajoki. Yhteensä rahoitusta maakuntaan ohjautui aloitteesta 165 000 euroa.

Rahoituksen hakeminen toteutettiin kunnille hyvin kepeän hakemuslomakkeen avulla, minkä vuoksi lähes 30 000 kuntaa haki lopulta rahoitusta neljän hakukierroksen aikana. Hakemusten läpimenoprosentti oli siis noin 26. Houkuttelevaa rahoituksesta on tehnyt kunnille myös se, että rahoituksen saamiseksi ei ole edellytetty EU-rahoitukselle usein ominaista omarahoitusosuutta. 

Kurikassa laajennetaan kaupungin langatonta verkkoa 

Kurikan kaupunki oli yksi ensimmäisistä WiFi4EU-rahoituksen saaneista kunnista, jossa toimenpiteitä on viety jo konkreettisemmin eteenpäin. Kurikassa rahoitusta on tarkoitus hyödyntää siten, että avointa WiFi4EU-verkkoa tuodaan julkisiin asiakaspisteisiin, joissa toimii muutoin jo kaupungin langaton verkko. Lisäksi avointa verkkoa laajennetaan joillekin ulkoalueille.  

- Hyvä esimerkki ulkoilualueesta on esimerkiksi Kurikan keskustan alue, jossa julkisesta avoimesta verkosta on hyötyä vaikkapa Kurikan markkinoiden aikana siellä toimiville kauppiaille. WiFi4EU-verkko tulee rajoituksetta kaikille käyttäjille, jotka asioivat julkisissa toimipisteissä tai torikeskustassa, kertoo kaupungin tietohallintopäällikkö Ari Nuotio 

Kokemukset rahoituksen hakemisesta ovat olleet Kurikassa varsin positiivisia, joskin toteutusvaiheessa kustannusten raportointitavat ovat aiheuttaneet pientä pään vaivaa.  

- Rahoituksen hakeminen oli itsessään suhteellisen suoraviivaista ja helppoa, mutta rahan tilitystapa verkkorakentajakumppanin kautta osoittautui melko mutkikkaaksi. Kustannusten tiliöimiseksi meidän on pitänyt mobilisoida järjestelmään rakentajayritys, mikä on vaatinut monenlaisia raportteja, vakuutuksia ja kuittauksia, Nuotio selventää.

Kuvassa Evijärven kunnantalo.

Evijärvellä rakennetaan avointa verkkoa kesän 2020 aikana muun muassa kunnantalolle sekä kirjastolle. Kuvaaja: Jussi Försti.

Avointa verkkoa Evijärven kuntakeskukseen 

Evijärvi oli Kurikan ohella toinen Etelä-Pohjanmaan kunta, jolle myönnettiin rahoitusta ensimmäisellä hakukierroksella syksyllä 2018. Verkkoa on alettu fyysisesti rakentamaan Evijärven kuntakeskuksen alueelle kesän 2020 aikana ja verkot aukeavat kuntalaisten ja vierailijoiden käyttöön alkusyksystä.  

Rakennamme WiFi4EU-verkkoa kuntakeskuksessa Kunnantalon ympäristöön sekä yleisiin tiloihin, kuten nuorisotilaan sekä Antinrinteen hyvinvointiasemalle ja niiden lähiympäristöön, eli niihin paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu ja oleilee. Lisäksi verkkoa laajennetaan myös koulukeskuksen ja kirjaston alueille niin ulos kuin sisätiloihinkertoo hallintopäällikkö Mikko Huhtala Evijärven kunnasta. 

Myös Evijärvellä kokemukset aloitteesta ovat olleet positiivisia.  

- Hakuprosessi oli yksinkertainen ja tämä on hieno konkreettinen EU:n suoma mahdollisuus parantaa digitaalisia palveluita kuntalaisille. Toivomme kovasti, että verkosta on iloa ja hyötyä alueemme asukkaille, Huhtala jatkaa.

Kuvassa Evijärven koulukeskus.

Avointa verkkoa on tulossa myös koulukeskukseen sisä- ja ulkotiloihin. Kuvaaja: Jussi Försti.

Hankkeita käynnistellään Teuvalla ja Isojoella  

Avoimen verkon suunnittelua on aloitettu Etelä-Pohjanmaan kunnista myös ainakin jo Teuvalla ja Isojoella, joille molemmille myönnettiin rahoitus syksyllä 2019 järjestetyllä kolmannella hakukierroksella. Molemmissa kunnissa projekteja vie eteenpäin Suupohjan Seutupalvelukeskus. 

- Tarkoituksemme on käynnistää hankkeet toden teolla tulevan syksyn aikana, jolloin tulemme määrittämään tarkemmin paikat, johon verkkoa laajennetaan sekä laitteiston, joka soveltuu sekä ohjelman kriteereihin että paikkaan, johon verkot lopulta asennetaan, kertoo Sami Sjöblom Suupohjan Seutupalvelukeskuksesta.  

Kommentit

Kommentoi

En ole ihminen

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös