17 / 10 / 17

Muutos on mahdollisuus

  • 0

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa viime kuukaudet ovat olleet hämmentäviä. Alueellamme päätettiin kesäkuussa kiihdyttää tahtia pestaamalla valmisteluun lisää henkilöstöä elokuun alusta alkaen. Pari viikkoa myöhemmin hallitus ilmoitti sote- ja maakuntauudistuksen vuoden lisäajasta.

Niin Etelä-Pohjanmaalla kuten muuallakin Suomessa on heinäkuun lisäaikailmoituksen jälkeen odoteltu uusia linjauksia. Niitä ei ole herunut, sillä kiistelty valinnanvapauslaki meni kokonaan uusiin puihin. Maakunnan valmistelutyötä jouduttiin sopeuttamaan tähän epävarmuuteen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoi blogissaan 9.10.2017 hallituksen sopineen valinnanvapauslain päälinjoista ja pykälistä. Valinnanvapauden toteutumisen keinot ovat samat kuin kevään esityksessä: sote-keskus, asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti. Kansalaiset saavat valita oman sote-keskuksen vuonna 2021.

Lopullisia linjauksia valinnanvapaudesta odotellaan näinä päivinä. Se onkin välttämätöntä, että odottelusta päästään taas tositoimiin. Tavoiteaikataulussa pysyminen edellyttää, että valinnanvapauslaki lähtee lausuntokierrokselle marraskuun alussa.

Hallituksen päätös vuoden lisäajasta oli monessa suhteessa tervetullut. Valmistelutahtia voitiin hieman himmata. Tietoteknisten ratkaisujen rakentamiseen ja henkilöstöasioiden selvittämiseen aikaa ei ole nytkään liikaa.

Kolikon kääntöpuolena epävarmuus uudistuksen toteutumisesta kasvoi. Nyt kysellään paljon useammin kuin keväällä, tuleekohan tästä mitään tai pitäisikö jäädä vain rauhassa odottelemaan lopullisia linjauksia.

Tiedottamisen näkökulmasta viime viikkojen haaste on ollut se, että uutta kerrottavaa ei ole tullut. Valmistelukoneistomme vauhtia on sopeutettu muuttuneeseen tilanteeseen. Suuri osa kesällä valituista vastuuvalmistelijoista tekee työtään osa-aikaisena tämän vuoden loppuun. Resursointi tarkistetaan, kun eduskuntakäsittelyyn menevästä lakipaketista on enemmän tietoa.

Maakunnallisessa valmistelussa lisäaika on antanut pontta uudenlaisille pohdinnoille. Silti en usko juuri kenenkään haluavan palata ”lähtöruutuun”. Vastuu sote-palveluista on siirrettävä leveämmille hartioille. Nyt siihen on todellinen mahdollisuus.

Lähikuukausina yhteinen ponnistuksemme on vahvistaa tahtotilaa uuden maakunnan rakentamisessa. Tähänastinen valmistelu osoittanut, että yhteistyöllä parannamme palveluitamme ja saamme vähemmästä enemmän irti. Voimme itse päättää, haluammeko pukata priimaa vai emme.

Uskon, että uusia maakuntia koskevat lait hyväksytään eduskunnassa ensi keväänä ja että historiamme ensimmäiset maakuntavaalit pidetään vuoden kuluttua. Tuolloin valittavilla päättäjillä on edessään mittava tehtävä: miltei 10 000 työntekijän ja noin 750 miljoonan euron organisaation rakentaminen. Upea haaste!

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Etelä-Pohjanmaalla jatkuu. Toivon mahdollisimman monen eteläpohjalaisen kantavan kortensa kekoon tässä työssä. Entistä elinvoimaisempi ja houkuttelevampi maakunta rakentuu vain yhteisin ponnistuksin.


Asko Peltola

Valmistelujohtaja
Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistus

 

Kommentit

Kommentoi

En ole ihminen

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös