21 / 03 / 19

SOTEMAKUn raunioilla

  • 0

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu päätettiin lopettaa 8.3.2019. Sipilän hallituksen käynnistämä hanke kaatui ”kalkkiviivoilla”. Tai sitten ratakierroksia oli liikaa ja voimat loppuivat kesken.

Etelä-Pohjanmaalla elettiin vahvasti sotemaku-toimeenpanoa miltei kolmen vuoden ajan. Valmiuksia uuden maakunnan rakentamiseen oli, mutta toisin kävi. On tyhjä olo. Uudistuksen raunioiden vielä savutessa moni kyselee, mitä tästä kaikesta jäi käteen. Tai paljonko meni hukkaan?

Toki turhaakin työtä on tehty, se on selvä. Mutta sortuneen rakennelman alta pilkottaa ehjä ja tukeva peruskivi. Jotakin sellaista, jonka päälle voi ryhtyä pykäämään uutta ja ehompaa.

Erityisesti sote-palveluissa runsaasti uusia toimintamalleja on jo viety käytäntöön. Muun muassa lasten ja perheiden palveluissa sekä ikäihmisten kotihoidossa ja omaishoidossa on tapahtunut paljon. On kehitetty asiakasohjausta, palveluseteleitä ja terveyskeskusten kilpailukykyä. Työterveyshuoltoa on viety uusille urille. Näkyviä ja tärkeitä asioita kaikki.

Näkymättömämpää mutta vähintäänkin yhtä merkityksellistä on se työ, jota olemme YHDESSÄ tehneet. Satoja ihmisiä on osallistunut valmisteluun erilaisissa työryhmissä ja kokoontumisissa. Poikkihallinnollisen ja sektorirajat ylittävän toiminnan siemeniä on kylvetty joka puolelle.

Jatkokehittämiselle on siis mainiot eväät olemassa. Tekemisen lähtökohtana on yhteinen tahto. Sen syntymiseen tarvitaan keskinäistä luottamusta. Sitä syntyy, kun tapaamme ja keskustelemme ja opimme tuntemaan toinen toisemme entistä paremmin.

Jos yhteistä tahtoa on, keinoja kehittämiseen löydetään taatusti. Jos halua puuttuu, tekosyitä ja esteitä kyllä keksitään – olipa lainsäädäntö miten sallivaa tahansa.

Seuraavien viikkojen aikana uskon viriävän runsaasti keskusteluita sote-palveluiden uudistustarpeista. Tulevat eduskuntavaalit toimivat niille mainiona pontimena. Nyt on mahtava mahdollisuus tentata ehdokkaita eri vaihtoehdoista ja ratkaisumalleista.

Puolueet laidasta laitaan vakuuttavat, että uuden soten rakentaminen jatkuu. Itsekin uskon niin. Eikä vaihtoehtojakaan ole, siitä ovat asiantuntijat laajalti yhtä mieltä. Odotan kuitenkin, että uudistuskaavailuissa ei rajoituta pelkästään soteen. Se on ilman muuta saatava leveämmille hartioille, mutta samalla on muistettava maakuntien elinvoimatehtävät.

Etelä-Pohjanmaan tulevaisuuden turvaamiseksi ei riitä pelkkä sote-remontti. Maakuntamme kuihtuu ilman uutta kasvua. Monialaista maakuntaa valmisteltaessa ovat upeasti nousseet esille ne mahdollisuudet, joita aluekehittämisen saralta löytyy.

Tulevalle yhteistyölle on saatu nyt pitävä pohja, mutta pidemmälle menevä eteneminen vaatii muutoksia alueelliseen hallintoon. Toivon todella, että myös tämä muistetaan uusia maakuntamalleja suunniteltaessa.

*****

Lämmin kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja uudistustyöhön osallistuneille. Meillä on mahtavia osaajia. Tästä on kaikki mahdollisuudet jatkaa vielä parempaa kohti!

Asko Peltola
Valmistelujohtaja

 

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin uusiep-verkkosivuston blogissa >>

Kommentit

Kommentoi

En ole ihminen

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös