13 / 04 / 16

Vaihtelunhalusta vastavoimaa

  • 4

Monesti sitä jää miettimään, mikä logiikka ohjaa ihmisten, yritysten ja monen muunkin yhteiskunnan toiminnan kasautumista pieniin maantieteellisiin saarekkeisiin. Kun höyrykonevetoinen teollisuus oli työvoimavaltaista ja maatalouden koneistuminen vähensi maaseudun työvoimatarpeita, oli väkimassojen siirtyminen työn perässä järkeenkäyvää.

Nykypäivän tuotanto on yhä automaattisempaa ja valtaosa tulevaisuuden tehtävistä on tiedon tuottamista ja jalostamista. Työnteon fyysisellä paikalla ei siis periaatteessa pitäisi olla väliä, kun tulevaisuudessa suurin osa työstä tapahtuukin internetissä ja bittiavaruudessa. Silti keskittymiskehitys näyttää vääjäämättä jatkuvan.

Tietysti riittävällä kriittisellä massalla on merkitystä. Uudet ideat, keksinnöt, liiketoiminta, tapahtumat eivät välttämättä synny yksityisajattelijoiden aivoissa, vaan tarvitsevat kehittyäkseen erilaisia näkökulmia ja yhteistä työstöä, virikkeellisen ilmapiirin ja ympäristön. Mutta tarvitseeko saman kriittisen massan olla jatkuvasti koostumukseltaan sama tai sijaita samassa paikassa?

Julkisuudessa on raportoitu havaintoja siitä, miten asumisen trendit muuttuvat. On muun muassa kerrottu suurien kaupunkien vetovoiman kasvusta lapsiperheiden silmissä kehyskuntien kustannuksella.  Toisaalta löytyy niitä, jotka hakevat luonnonläheistä elämäntapaa ja arvostavat maaseutumaista ympäristöä. Joukkoa täydentävät tyytyväiset pendelöijät, jotka ajavat aamuin illoin 50 kilometriä tai enemmänkin asuakseen väljästi ja edullisesti – riittävän, muuta ei liian etäällä kaupungin hälinästä.

Nykyajalle taitaakin olla tyypillistä, ettei kärkeen voi nostaa yhtä tiettyä trendiä, vaan ihmiset tekevät entistä yksilöllisempiä valintoja. Monilla avainsana on vaihtelu. Työtekoon ja elämään yleensä on tullut projektiluontoisia piirteitä.  Asumisessa yksi nouseva suuntaus saattaa olla monipaikkaisuus, jossa esimerkiksi asutaan osa vuodesta kaupunkiasunnossa, osa kesämökillä ja osa vaikkapa lomaosakkeessa Espanjassa. Näin hyödynnetään kaikkien asumismuotojen ja -paikkojen parhaat puolet ja työkin saattaa seurata mukana tietoverkkojen välityksellä.

Lähes kaikki Etelä-Pohjanmaan kunnat ovat mukana siinä joukossa, jossa pienenevä väkiluku on arkipäivää.  Silti ei kannatta purematta nielaista maaseudun autioitumismantraa, joka tuntuu valtakunnan puhunnassa voimistuvan. Työn, toimeentulon ja asumisen mallit muuntuvat varmasti edelleen, ja herkällä korvalla kuunnellen pystytään näille malleille tarjoamaan houkuttelevat puitteet. Monipaikkaisuudesta voisi löytyä pieni vastavoima, jolla väestön vähenemistä voitaisiin hidastaa. 

 

Sanna Puumala

kehittämissuunnittelija

Kommentit

Kommentoi

En ole ihminen

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös