Södra Österbotten

 södra österbotten 2016 kommuner

Möjligheternas region

Den vackra och unika regionen Södra Österbotten är belägen i västra delen av Finland. Regionen består av 17 kommuner varav 8 är städer och de övriga mindre kommuner. Regionen är vida känd för sitt entreprenörskap och det ovanligt stora antalet små och medelstora företag. Södra Österbotten är i sanning möjligheternas region. Södra Österbottens huvudort är Seinäjoki med nära 60 000 invånare.

Utmärkta kommunikationer

En väl utbyggd infrastruktur gör regionen till en snabbväxande och dynamisk plats. Kommunikationerna till Södra Österbotten är goda både med tåg och med bil. En tågresa mellan Helsingfors och Seinäjoki tar bara 2 timmar och 40 minuter och Södra Österbotten är en knutpunkt för 5 olika järnvägar.

Foto: Juha Harju

Vackert landskap

I Södra Österbotten är man omgärdad av bördig och vacker landsbygd men har samtidigt nära till all tänkbar service och ett rikt kulturutbud. De vackra fälten som omgärdar älvdalarna är typiska för regionen.

Foton: Laura Syväoja

Goda möjligheter till fritidsaktiviteter

Även om höjdskillnaderna är små i regionen finns möjligheter till alpin skidåkning. Dessutom finns det en hel del annat att ägna sig åt här förutom skidåkning. Golfbanan Ruuhikoski, skapad av Robert Trent Jr, är stället för dem av oss som älskar golf. Denna golfbana har rankats som bäst i Finland i Peugeot Golf Guide. Och vad sägs om en stor nöjespark för hela familjen? Power Park i Alahärmä är en unik park med enorma berg- och dalbanor och andra vilda attraktioner. Vad sägs om lite shopping? För en stad av denna storlek har Seinäjoki ett överraskande stort utbud av shoppingcenter och specialbutiker. Finlands försäljningsmässigt största varuhus ligger visserligen i Helsingfors - men det näst största finns i den lilla byn Tuuri i kommunen Töysä. Varuhuset som heter "Veljekset Keskinen" är dessutom Finlands populäraste turistmål. Låter det mycket? Det är det! Och ändå är detta bara några få exempel på vad man kan uppleva i denna ursprungliga och orörda region. 

Seinäjoki Tangomarknad äger rum varje år i juli. Den årliga tangoveckan är fylld av konserter och dansuppvisningar.

Ekonomi och hållbar utveckling 

Södra Österbotten är känt för sin produktion av livsmedel, högteknologiska produkter, metall och trä. Här produceras mest livsmedel i hela landet. Varje år leder nya innovationer till nya produkter och företag inom sektorn. Regionens metall- och tekniksektor sysselsätter ett stort antal ingenjörer, entreprenörer och experter och är internationellt fokuserad, växande och tekniskt avancerad. Företagen inom regionens skogs- och träsektor samarbetar i stor utsträckning med utländska bolag. Genom att ta hänsyn till de miljömässiga faktorerna förblir produktionen inom branschen effektiv utan att skada den naturliga förmågan till återhämtning i regionens skogar. Skälet till detta är att alla förstår att hållbar utveckling är en förutsättning för att regionen ska förbli konkurrenskraftig även på lång sikt.

 

 

Södra Österbottens förbund PL 109, 60101 Seinäjoki, FinlandKampusranta 9 C, Frami, 4:e vån • fornamn.efternamn@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös